Biznis i politika
StoryEditor

Privatno kreditiranje i banke sve povezaniji dok u Europi raste rizik od neplaćanja

14. Ožujak 2024.
foto Shutterstock

Europski privatni kreditni fondovi sve se više zadužuju od banaka kako bi poboljšali svoje rezultate, što potiče zabrinutost oko širih rizika koje donosi ta međusobna povezanost. 

Rekordnih 80 posto novih europskih privatnih kreditnih sredstava posuđeno je od banaka putem ‘pretplatničkih linija‘ u 2023., a riječ je o financiranju koje im omogućuje da pozajmljuju prije nego što privuku novac od svojih ulagača, pokazuje istraživanje MSCI Private Capital Solutionsa podijeljeno s Reutersom.

Pretplatničke linije koriste neki kreditni fondovi za povećanje povrata, pokazala je zasebna MSCI studija. MSCI je proučavao tzv. bazene koji su nedavno postavljeni jer će fondovi najvjerojatnije koristiti pretplatničke linije kada počnu s radom.

Regulatori, uključujući Banku Engleske (BoE), već istražuju potencijalne rizike koje predstavlja izloženost zajmodavaca kreditnim fondovima, koji su slabo regulirani i obično financiraju tvrtke koje se bore posuditi izravno od banaka ili na tržištima obveznica.

Procvat tzv. banaka u sjeni također je podigao uzbunu među nekim financijerima, koji ukazuju na mogućnost novih balona imovine koji bi mogli potkopati financijsku stabilnost.

- Povećanje angažmana u domeni privatnih kredita... približava ih (banke) inherentnim rizicima sektora - rekao je Chris Naghibi, glavni operativni direktor First Foundation Banka.

Neki privatni kreditni fondovi također dodaju polugu svojim zajmovima, maksimizirajući povrate, ali u isto vrijeme povećavajući potencijalne gubitke, reklo je Reutersu više od 20 izvora iz industrije, a pokazali su i neki dokumenti fondova. Ovi potezi dolaze u trenutku kada korporativni izazovi u Europi dosežu navjeću razinu i otvaraju novo poglavlje od početka pandemije Covid-19. 

Fleksibilno pozajmljivanje

Europski privatni kreditni fondovi, iako su djelić veličine bankovnih zajmova, sada imaju 460 milijardi dolara pod upravljanjem, procjenjuje UBS. Njihov rast koincidira s gospodarskim usporavanjem koje povećava zabrinutost da bi privatno kreditiranje moglo odgoditi odluke o restrukturiranju poduzeća.

Budući da takvi fondovi nisu obavezni objavljivati ​​detaljne informacije o svojim zajmovima ili bankovnoj poluzi koju koriste, osim informiranja vlastitih ulagača, regulatorima i ulagačima u bankama teško je znati ide li kreditiranje kreditnih fondova lošije.

Nedavna studija Banke Engleske (BoE) ukazuje na to da su sudionici privatnog kreditnog tržišta do sada prijavili minimalne neispunjenje obveza u usporedbi sa širim tržištem kreditiranja rizičnijih zajmoprimaca.

Bonitetna agencija S&P Global očekuje da će neispunjenje obveza europskih špekulativnih dužnika koje pokriva dosegnuti 3,75 posto do lipnja.

- Svi se pitaju zašto dosad nismo zaglibili u korporativno restrukturiranje - rekao je Peter Marshall, jedan od voditelja europskog restrukturiranja u investicijskoj banci Houlihan Lokey.

Više od desetak izvora reklo je Reutersu da su privatni kreditni fondovi uspjeli spriječiti neke neispunjenje obveza fleksibilnim pozajmljivanjem, ponekad koristeći složene strukture refinanciranja.

Deloitte procjenjuje da gotovo sedam od deset europskih ugovora o privatnom dugu ima samo jednog zajmodavca, što znači da imaju isključivu kontrolu nad ponuđenim uvjetima i naplaćenim kamatama.

Neki su fondovi, rekao je Patrick Marshall, voditelj odjela fiksnih prihoda za privatna tržišta u Federated Hermesu, mijenjali uvjete zajma kao što je prostor za ugovor kako bi izbacili stres iz jednadžbe.

- Ali ono što će se dogoditi jest da će povrati (zajmova) također biti manji - rekao je.

Direktor Alvarez & Marsala Chris Johnston rekao je da su neki fondovi surađivali s vlasnicima tvrtki kako bi izbjegli kristaliziranje gubitka.

Olakšice plaćanja u naturi (PIK-ovi), u kojima tvrtke skupljaju isplate kamata koje treba platiti u kasnijim godinama, viđene su u 3,5 posto od 167 izravnih ugovora o zajmovima u šest europskih zemalja u posljednjem tromjesečju 2023., otkrio je pružatelj kreditnih podataka Reorg.

To je gotovo dvostruko više od 1,9 posto poslova koji uključuju PIK-ove u prvom kvartalu prošle godine, rekao je Reorg.

Zasebno, petina europskih privatnih kreditnih poslova u posljednjem tromjesečju 2023. bila su refinanciranja duga koja su produžila otplatu kredita, utvrdio je Deloitte, što je najveći udio od 2020.

- To pomaže da se izgura dan kada će doći do obračuna s višom cijenom duga - rekao je Andrew Wilkinson, viši partner za restrukturiranje u odvjetničkoj tvrtki Weil Gotshal.

Banke također mogu produljiti rokove dospijeća, ali su obvezne to odražavati u podacima o kojima se izvješćuje, kao što su metrika o kvaliteti kredita i procijenjenom kreditnom gubitku.

Zaraza

Marshall iz Federated Hermesa rekao je da su američki i azijski ulagači također ponekad tražili europske fondove za povećanje financijske poluge, što je već uobičajena praksa u SAD-u.

Ares Management Corporation objavio je da je prošlog mjeseca njegov fond Ares Capital Europe VI prikupio 11 milijardi eura kapitala i imao bi više od 16 milijardi eura kapitala za ulaganje, uključujući očekivanu polugu.

Iako pristup polugama nije uvijek značio da će biti raspoređen, Reutersovi izvori kažu da bi se takve strukture mogle brzo opustiti tijekom razdoblja tržišnog stresa.

- Moglo bi doći do neke vrste zaraznog događaja kada fond ne može obnoviti svoj kratkoročni dug i prisiljen je pozvati kapital od (svojih) ulagača - rekao je Keith Crouch, izvršni direktor MSCI-jeve jedinice privatnog kapitala.

Privatni dužnički fondovi sada su ‘dio bankarskog ekosustava‘, rekao je Marshall, dodajući da daljnja regulacija ‘ne bi bila loša stvar‘.

27. travanj 2024 07:34