Biznis i politika
StoryEditor

PRVI KVARTAL: Tvrtke s burze ostvarile rekordan rast prihoda od 34 posto

07. Svibanj 2022.

Ovih dana niz kompanija hvali se rezultatima u prvome kvartalu. I na prvi pogled čini se da su rezultati bolji nego ikada. Zaista, tvrtke iz realnog sektora koje kotiraju na burzi ostvarile su rekordan rast prihoda od čak 34 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine!

U tablici donosimo rezultate 50 najvećih, ali taj trend slijede i ostale tvrtke s burze. One su prošle godine ostvarile rast prihoda od 24 posto, a BDP je istodobno rastao 10,5 posto. Prema toj analogiji i rast BDP-a u prvom tromjesečju mogao bi ići prema 15 posto. Dakle, 50 najvećih u samo tri mjeseca ostvarilo je 3,6 milijardi kuna više nego lani. Iskazano je i više od milijarde kuna dobiti, a prvi kvartal 2021. završen je s minusom od 95 milijuna kuna.

DODUŠE, SVE SE TO DOGAĐA U VRIJEME INFLACIJE, ali burzovne tvrtke rasle su 26,7 postotnih bodova brže od inflacije (7,3 posto u ožujku), a lani su je pobijedile realnim rastom od 19,5 posto (inflacija od 5,5 posto). U prva tri mjeseca 34 od 50 tvrtki rasle su brže od inflacije. Najveći rast prihoda ostvarile su tvrtke iz turizma te prijevoznici.

Turistički sektor (osam tvrtki) povećao je prihode više od četiri puta, prijevoznici (devet tvrtki) su ostvarili rast od 52 posto, a najzastupljenija burzovna kategorija, prerađivačka industrija (18 tvrtki), narasla je u prihodima također impozantnih 39 posto.

Napominjemo da smo u obzir uzeli nerevidirane rezultate, dakle samo od matičnih kompanija. To znači da je Podravka samo prehrambena industrija, Adris i Atlantic podrazumijevaju samo krovna društva, a u top 50 nije ušla Meritus grupa, koja je kroz matičnu tvrtku ostvarila nešto više od milijun kuna prihoda, a na razini grupacije gotovo 300 milijuna kuna (uz rast od 52 posto).

Od pojedinačnih kompanija treba izdvojiti najvećeg dobitnika prvoga kvartala, Valamar, koji očekuje sezonu usporedivu s 2019., a ove godina planira investirati oko 530 milijuna kuna, ali očekuje i otežane uvjete poslovanja:

– Zbog velikog rasta cijena energije, rada i nabave, vidljiv je rizik inflacije, koji pridonosi neizvjesnosti i otežanim uvjetima poslovanja te osobito ugrožava budući razvoj i investicije, koje su hrvatskom turizmu izrazito potrebne – istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

NAJBRŽE JE RASTUĆI INDUSTRIJALAC KONČAR, koji nije osjetio izravne posljedice rata u Ukrajini jer je aktivnosti na ruskom tržištu znatno smanjio nakon pripojenja Krima 2014. te prvim uvođenjem sankcija Rusiji, ali predsjednik Uprave Gordan Kolak nije se usudio prognozirati indirektne posljedice rata.

Uz klasične prioritete rasta prihoda, profitabilnosti i izvoza, pred Končarom je, nakon preuzimanja Dalekovoda, integriranje te tvrtke u sustav. Kolak ističe program koji je vezan uz obnovu i modernizaciju elektroenergetske prijenosne i distributivne mreže, proširenje portfelja usluga i cjelovitih rješenja te povećanje udjela prihoda od izvoza, s većom dodanom vrijednošću.

Sve se događa u novom vremenu neizvjesnosti, obilježenom ruskom invazijom na Ukrajinu, rastom cijena energije uz upitnost srednjoročne opskrbe plinom, već spomenutom inflacijom i poremećenim dobavnim lancima – od nedostatka sirovina do mikročipova. I industrijska proizvodnja posustala je – u ožujku je pala 2,6 posto, što je 1,9 posto manje nego prije godinu dana.

Stoga je pravo pitanje je li prvi kvartal ove godine bio labuđi pjev hrvatskoga dvoznamenkastog rasta. S druge strane, turistička predsezona počela je vrlo dobro (za razliku od prošle godine kad je praktički nije ni bilo), a i najave za špicu također su na razini rekordne 2019. Izvjesna je samo neizvjesnost.

04. svibanj 2024 15:08