Biznis i politika
StoryEditor

Raste potražnja za radom: Najtraženiji prodavači, učitelji, kuhari i konobari

03. Studeni 2023.
drugi posao, konobar, konobarica, konobarenje, dodatni posao

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za listopad porastao je za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da je rast potražnje za radom u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 4,2 posto.

U objavi na internetskoj stranici EIZ-a navodi se da je i prema desezoniranim podacima OVI indeks porastao treći mjesec zaredom.

- Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec ili kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, to jest s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada -  ocjenjuju EIZ-ovi analitičari.

U odnosu na listopad prošle godine, zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijim, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Liječnici i stomatolozi s najvećim rastom na ljestvici najtraženijih zanimanja

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 11. na 27. mjesto, a najveći rast liječnici i stomatolozi, koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavači, izvijestili su iz EIZ-a.

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda, na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova, na 44,8 posto.

Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine.

Istočna Hrvatska s rastom broja oglasa za 11 posto

Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najveću stopu rasta od 11 posto.

Pritom, najveći doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj imali su oglasi za liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare, dok su najveći negativan doprinos oglasima u jadranskoj Hrvatskoj dali oglasi za učitelje, prodavače i medicinske sestre.

Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavača i učitelja. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije, primjećuju EIZ-ovi analitičari.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

26. travanj 2024 19:23