Biznis i politika
StoryEditor

Čelnici Mosta predlažu da se ekocid uvrsti u Kazneni zakon kao kazneno djelo

26. Srpanj 2022.

Piše: Lucija Barišić

Prošlog tjedna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije predstavila je Mostov prijedlog izmjene Kaznenog zakona da se u njega uvrsti ekocid kao kazneno djelo. Prijedlog je upućen u saborsku proceduru, a Selak Raspudić istaknula je važnost zaštite okoliša u Hrvatskoj kao strateškog interesa budući da o tome, između ostalog, ovisi i turizam kao važan segment domaćeg gospodarstva.

– Kada to stupi na snagu, Hrvatska ne samo da će biti jedna od zemalja koja pokazuje u praksi i u zakonu brigu za zaštitu okoliša, nego će biti jedna od onih zemalja koje će prednjačiti u Europi i u svijetu u prepoznavanju nužnosti zaštite prirodnih resursa – rekla je Selak Raspudić.

Profesorica Pravnog fakulteta Sunčana Roksandić rekla je da bi se ovakvom izmjenom zakona Hrvatska pridružila drugim razvijenim državama te bi bila jedna od predvodnica razvoja na međunarodnoj razini u kontekstu kažnjavanja zločina protiv okoliša. Također je poručila da je vrijeme da Hrvatska kao turistička destinacija uvrsti ekocid u Kazneni zakon te time spriječi potencijalnu štetu.

– Ključno je da je ekocid okarakteriziran kao najteže kazneno djelo, pandan zločinima protiv čovječnosti, a intencija je izbjeći da do ekocida dođe, spriječiti štetu i zaštititi okoliš da se spriječe radnje koje bi dovele do štete za okoliš – navela je Roksandić.

Roksandić je također istaknula ozbiljnost kazne za ekocid koja je pandan kazni za zločine protiv čovječnosti, a koja iznosi najmanje pet godina zatvora.

Prema različitim definicijama, pojam ekocid odnosi se na naglu promjenu u ekosustavu nekog područja, a koja je uzrokovana čovjekovom djelatnošću i koja podrazumijeva izumiranje flore i faune toga područja. Nagle promjene u ekosustavu uzrokovane su ljudskim djelovanjem kroz zagađenje, prekomjernu eksploataciju prirodnih dobara ili ratnim razaranjima.

Selak Raspudić navela je izljev nafte u Meksičkom zaljevu i Monsanto kao primjere ekocida u svijetu te dva primjera iz Hrvatske – onečišćenje poljoprivredne zemlje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji i zagađenje zemlje u Istarskoj županiji kao posljedice nedozvoljenog skladištenja tekstilnog otpada.

03. svibanj 2024 20:48