Biznis i politika
StoryEditor

Solidarno, ali tržišno: Obaveza je ostaviti 15 posto plina za EU tržište, ali plin ide onome tko plati najviše

20. Travanj 2023.
LNG Croatia

Prisma, energetska platforma EU za rezervaciju kapaciteta plina, svojevrsni virtualni LNG hub EU, koji služi za objedinjavanje potražnje, zajedničku kupnju i koordinaciju oko kupnje ukspljenog plina počinje sa radom za točno pet dana, 25. travnja. Tog će datuma naime biti održan prvi krug agregacije odnosno objedinjenog prikupljanja plina, a u svibnju bi trebali biti raspisani natječaji za prodaju tog zajednički prikupljenog plina. Prema informacijama iz Europske komisije, na natječaj za kupnju plina iz LNG izvora pozivaju se sve kompanije iz SAD-a, Norveške, Azerbejdžana, Egipta i Izraela, koje izvoze LNG, a za taj zajednički plin koji će se skladištiti u svim skladištima diljem EU mogu sudjelovati svi certificirani dobavljači i distributeri plina po tržišnim uvjetima.

Sve države članice obvezne su za Prismu prikupiti 15 posto plina od ukupne količine plina koliko stane u skladišta plina svake pojedine zemlje, mogu naravno i iznad tih količina, ali sve više od tog je dobrovoljno. Države članice obvezne su identificirati nacionalne tvrtke koje će prikupljati njihovu potražnju, a za Hrvatsku taj posao provoditi će Plinacro. Jedini obvezni element za države odnosi se na obveznu dostavu potražnje (ekvivalentno 15 posto obveze skladištenja), ali ne i na kupnju plina. Na tvrtkama je da pregovaraju i donesu poslovnu odluku hoće li plin kupovati putem AggregateEU ili ne.

Ideja iza AggreagateEU agende je ne samo da se više ne ovisi u jednakoj mjeri o jednom izvoru plina, konkretno o Rusiji, te da se stvori transparentno tržište i stabilnost opskrbe. No, ono što je zajednički i solidarno tu prestaje, jer će prodaja tog plina biti na principu najbolje cijene i pregovora između kupaca tog plina, plinskih distributera i kompanija koje plin trebaju. Tko da više, dobiva zajednički prikupljen plin, a u toj konstelaciji zemlje sa nižim BDP-om i kompanije sa manjim prihodima mogu izvući „deblji kraj“.

- Ovom platformom mi ne želimo zamijeniti tržište, nego ga nadopuniti – poručuju iz Europske komisije koja pri nabavci plina očekuje transparentnost, ali inzistira i na tržišnim komponentama.

Plinske tvrtke i tvrtke potrošači plina koje su zainteresirane za pridruživanje AggregateEU moraju prvo registrirati svoju organizaciju na platformi PRISMA. Drugi korak je da se registrirane tvrtke pretplate na usluge AggregateEU (što je moguće samo još danas) ako žele sudjelovati u prvom krugu prikupljanja potražnje i zajedničkog nadmetanja. Pretplata na AggregateEU ostat će otvorena i nakon tog datuma za sudjelovanje u sljedećim rundama prikupljanja potražnje i natječaja (svaki drugi mjesec).

Plin je moguće kupovati izravno kao „središnji kupac“ odnosno distributer plina ili kao „agent u ime kupca“ kojem je povjeren zadatak pružanja opskrbe plinom. Svaka tvrtka može sudjelovati ili kao prodavatelj ili kao kupac u bilo kojem pojedinačnom natječaju na AggregateEU, ali ne oboje.

27. travanj 2024 01:42