Biznis i politika
StoryEditor

Sud u Washingtonu proglasio se nadležnim za tužbu Ivice Todorića protiv Hrvatske

31. Listopad 2023.
Ivica Todorićfoto Ratko Mavar
Na stranicama Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) objavljeno je kako je donesena odluka o nadležnosti u slučaju Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske.
 
Ujedno, moguće kako je tribunal zauzeo i stav o meritumu, no za sada Lider nije uspio saznati sadržaj donijete odluke. Izjave uključenih strana objavit ćemo kad ih dobijemo.
 
Naime, za danas, 31. listopada 2023., bilo je predviđeno donošenje odluke o tome hoće li tribunal u Washingtonu uzeti u razmatranje i odlučivati o Todorićevom zahtjevu kojim je on adresirao moguće nepravilnosti u prenošenja ovlasti na izvanrednog povjerenika.  
 
Radi se o postupku koji se vodi pred ICSID-om, a protiv Republike Hrvatske. Formalni tužitelji su Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., nizozemske holding kompanije Ivice Todorića, koje su imale pretežito vlasništvo u Agrokoru d.d. 
 
Postupak je pokrenut zbog, kako vjeruju Todorićeve holding kompanije, ograničavanja ulaganja od strane Republike Hrvatske u vidu provođenja ‘izvanredne uprave‘ nad Agrokorom. Prema tvrdnjama tužitelja, kompanije su bile prisiljene prenijeti kontrolu nad Agrokorom na državu čime im je nezakonito ograničeno, odnosno oduzeto ulaganje.
 
Kompanije Ivice Todorića zastupa poznato odvjetničko društvo Orrick, Herrington & Sutcliffe iz Pariza, dok se Republika Hrvatska odlučila za također renomirani ured Foley Hoag, sa sjedištem u Washingtonu. 
 
24. travanj 2024 03:48