Biznis i politika
StoryEditor

Talijani zabranili ChatGPT, slijedi li slično i u ostatku Europe?

05. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Talijani su privremeno zabranili ChatGPT!

Naime, prva crta obrane GDPR-a u Italiji, Nacionalno tijelo za zaštitu podataka, zahtijevalo je i odobrila im se blokada, kao i istraga Open AI-jeva chatbota jer, prema mišljenju te institucije, chatbot obrađuje podatke talijanskih korisnika. Nalog je privremen dok tvrtka ne bude poštovala ključni zakon EU-a o privatnosti, odnosno Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Inače, Italija je već u veljači zabranila Replika.ai chatbot, koji počiva na umjetnoj inteligenciji, a ChatGPT-jevi vlasnici imaju dvadeset dana da uvjere talijanskog regulatora da ne krše ničiju privatnost. Ako u tome ne uspiju, prijeti im kazna od čak dvadeset milijuna eura.

Inače, pozivi da se obustave nova izdanja ChatGPT-ja zbog niza rizika za privatnost, kibernetičku sigurnost i dezinformacije rastu s obje strane Atlantika.

Pauza od 6 mjeseci

Prošlog su tjedna najveće svjetske face iz područja tehnologije, uključujući šefa Twittera Elona Muska, koji je i sam sudjelovao u izgradnji poslovnog modela tvrtke Open AI, pozvale na obustavu vrsta sustava koji počivaju na umjetnoj inteligenciji zbog straha da je utrka za njihovim razvojem izmakla kontroli.

Otvoreno pismo potpisalo je više od 1.000 stručnjaka za umjetnu inteligenciju, istraživača i kao i financijera pridružilo se pozivu za trenutnom pauzom u stvaranju "divovskih" AI-jeva na najmanje šest mjeseci, kako bi se mogućnosti i opasnosti sustava kao što je GPT-4 mogle pravilno proučiti i ublažiti. Osim Muska, zahtjev su potpisali Emad Mostaque, koji je osnovao Stability AI sa sjedištem u Londonu, Steve Wozniak, suosnivač Applea, te brojni stručnjaci iz Amazona, DeepMinda, Googlea, Mete i Microsofta, kao i kognitivni znanstvenik Garyja Marcusa.

- Posljednjih mjeseci svjedočimo kako se laboratoriji umjetne inteligencije bore u nekontroliranoj utrci sa razvojem i uvođenjem sve moćnijih digitalnih umova koje nitko, čak ni njihovi tvorci, ne mogu razumjeti, predvidjeti ili pouzdano kontrolirati. Moćne AI sustave treba razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi učinci biti pozitivni i da će se rizicima moći upravljati - stoji u otvorenom pismu.

Istražite chatbotove!

U svjetlu te činjenice ne bi bilo pretjerano iznenađenje da i druge zemlje uskoro slijede primjer Italije i zabrane ChatGPT, tim više što je nakon talijanskog poteza i Europska potrošačka organizacija (BEUC) pozvala sve EU vlasti da istraže glavne AI chatbotove.

ChatGPT je, na primjer, već nedostupan u brojnim zemljama, uključujući Kinu, Iran, Sjevernu Koreju i Rusiju.

05. svibanj 2024 20:54