Biznis i politika
StoryEditor

Tko je sve na popisu sto najvećih dioničara na Zagrebačkoj burzi?

10. Siječanj 2024.

Najvećih stotinu dioničara na Zagrebačkoj burzi posjeduje vrijednost od 1,7 milijardi eura, odnosno 7,3 posto dioničke kapitalizacije domaćeg tržišta, pokazuje ljestvica koju je sastavio Lider na temelju javno dostupnih podataka Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD) o deset najvećih dioničara u pojedinim kompanijama. U izbor su uzete samo dionice s kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi i njihova vrijednost izračunana je na posljednji dan prošle godine. Naglasimo i da neki dioničari u tvrtkama s pomoću kojih ostvaruju vlasnički udjel imaju partnere; u tom su slučaju iznosi u tablici orijentacijski.

Analiza pokazuje da 80 dioničara ima dionice samo jednog izdavatelja. Nadalje, 13 ulagača posjeduje većinski udjel, njih 12 posjeduje udjele između 10 i 49 posto, a 82 investitora kontrolira do 10 posto dionica pojedine tvrtke. Spomenimo i da je investiranje u Hrvatskoj očito i dalje ‘muški posao‘ – na popisu je samo petina dioničarki.

Skupina s više od sto milijuna eura

Na vrhu je Atlanticov većinski dioničar Emil Tedeschi s 378,3 milijuna eura vrijednim Atlanticovim dionicama koje kontrolira putem tvrtke Myberg. Dugogodišnji prvi čovjek Atlantica u kolovozu 2022. prenio je sve svoje dionice na tu tvrtku. Prijenos dionica tada je objašnjen vrlo kratko: javnost je doznala samo da će se Myberg baviti upravljanjem portfeljom u kojem su dionice Atlantic Grupe, a u budućnosti će voditi brigu i o drugim osobnim i obiteljskim investicijama Emila Tedeschija. Tijekom prošle godine vrijednost Atlanticovih dionica porasla je za četvrtinu, baš koliko je ojačalo i cijelo tržište iskazano indeksom Crobexom.

S upola manjom vrijednošću od 146,6 milijuna eura na drugoj se poziciji nalazi Ante Vlahović, dugogodišnji prvi čovjek Adrisa. Iako se povukao na položaj predsjednika Nadzornog odbora kompanije iz Rovinja, svaka imalo važnija poslovna odluka i dalje mora dobiti njegovo zeleno svjetlo. Glavnina vrijednosti njegova portfelja – čak 138,5 milijuna eura – sastoji se od redovitih Adrisovih dionica; u njima Vlahović posjeduje 18 posto udjela kao najveći pojedinačni dioničar. Podsjetimo, redovitim dionicama i kontrolira vlasništvo nad Adrisom. Kao osmi dioničar po veličini posjeduje i malo više od dva posto povlaštenih dionica te tvrtke, vrijednih 8,1 milijun eura.

S gotovo sličnom vrijednošću od 145,5 milijuna eura treće je mjesto zauzela obitelj Pivac, koja dioničke udjele kontrolira s pomoću svoje kompanije Mesne industrije Braća Pivac. Na dioničarskoj sceni Pivci su se pojavili 2011. kad su počeli kupovati manje pakete u Krašu i ubrzo su ovladali s pet posto dionica tog konditora. To nije ostalo nezapaženo u široj javnosti, ali Pivci nikada nisu detaljno otkrivali svoje motive i razloge. Nakon osam godina strpljivog prikupljanja dionica ‘operacija Kraš‘ vrhunac je dosegnula početkom rujna 2019. objavom da preuzimaju našega najvećeg proizvođača slatkiša. To se na kraju zbog iznenadnog uključenja srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića pretvorilo u pravi triler iznjedrivši jednu od najuzbudljivijih priča na domaćem tržištu kapitala još od 2006. i nadmetanja američkog Barra i islandskog Actavisa za Plivine dionice.

Braća Pivac trenutačno kontroliraju više od 55 posto udjela u Krašu. Dvije godine poslije Pivci opet privlače pozornost investicijske javnosti kupovanjem Podravkinih dionica. Reprizu priče s Krašem ovdje vjerojatno nećemo gledati jer bi glavna zapreka eventualnom jurišu Pivaca bilo vlasništvo države, koja (zasad) ne pokazuje ni najmanju volju prepustiti tu kompaniju u privatne ruke. Pivci u Podravci drže malo više od pet posto udjela i njihove kupnje tijekom prošle godine jedan su od glavnih razloga zbog kojih se cijena ‘kompanije sa srcem‘ praktički udvostručila.

Poduzetnici dioničari 

Skupinu dioničara s portfeljom vrednijim od stotinu milijuna eura zatvaraju supružnici Stipe i Manica Pirc Orešković, većinski vlasnici Meritus ulaganja putem svoje tvrtke Orso Global. Ako se pribroji i šest posto udjela u hotelijerskoj tvrtki Medora, dionički portfelj Oreškovića vrijedi malo manje od 117 milijuna eura. Meritus ulaganja na burzu su uvrštena u ljeto 2019., nakon početne ponude dionica vrijednih 93 milijuna kuna u kojoj su sudjelovali i obvezni mirovinski fondovi. U samo nekoliko godina postala su druga kompanija u zemlji prema broju zaposlenih (više od 11 tisuća radnika), a potkraj studenoga prošle godine objavljeno je da će Europska banka za obnovu i razvoj steći 28 posto udjela u dokapitalizaciji od 60 milijuna eura. Cijena Meritus ulaganja, poznatijih kao M+ Grupa, prošle godine porasla je za 57,5 posto.

Osim poduzetnika poput Tedeschija i Oreškovića, koji dioničkim udjelima kontroliraju vlasništvo nad svojim kompanijama, dio dioničara na Liderovoj ljestvici ulagači su kojima je isključivi cilj zarada na dionicama i koji su već desetljećima aktivni na domaćem tržištu kapitala. Nažalost, sve ih je manje, a preostalima su se portfelji s godinama znatno stanjili.

Cijeli članak i listu sto najvećih dioničara možete pronaći u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

26. travanj 2024 21:56