Biznis i politika
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o budućnosti globalizacije i velikim poskupljenjima

07. Travanj 2022.
Lider 862 i prilozi

Globalizacija se, povijesno gledano, kreće u ciklusima i čini se da svijetu slijedi ono neugodno razdoblje obamrlosti u kojem će se stvarati manji interesni blokovi ili konkretni savezi, a dominirati neki oblik ekonomske samodostatnosti. Skraćivanje dobavnih lanaca donijet će neke prednosti pojedinim sektorima gospodarstva i određenu stabilnost, ali istodobno će u većini slučajeva značiti više cijene finalnih proizvoda, smanjenu dostupnost, manji izbor, katkad i slabiju kvalitetu. Povijest je redovito proces, rijetko događaj, što je činjenica koja često izmiče ljudskoj percepciji sklonoj njezinu poimanju kroz konkretne datume, iako su događaji najčešće tek kulminacija dugotrajnih, inkrementalnih promjena i posljednja postaja iza koje slijedi drugačiji krajolik. Uvijek je zato nezahvalno proglašavati 'kraj ere', kao što je zorno demonstrirao slučaj američkog politologa Francisa Fukuyame, koji je svojedobno proglasio sam kraj povijesti, ali nekada količina indikacija jasno sugerira veliku promjenu u zraku. Je li globalizacija krenula u rikverc saznao je Vanja Figenwald.

Za razliku od Njemačke ili američke savezne države New York gdje postoje mehanizmi za sprječavanje neopravdanih poskupljenja, u Hrvatskoj nijedno tijelo nema takvu ovlast. Skok cijena nitko ne može ni zaustaviti ni kontrolirati. Da bi se to u Hrvatskoj dogodilo, tj da bi se kaznilo nekog poduzetnika zbog zloporabe vladajućeg položaja, AZTN mora najprije provesti pravnu i ekonomsku analizu i utvrditi da su prekomjerne cijene upravo rezultat zloporabnog postupanja. O poskupljenjima piše Antonija Knežević.

U novom broju čitajte i veliki intervju s predsjednikom Hrvatskoga klastera konkurentnosti obrambene industrije i članom Uprave Šestan-Buscha, Goranom Basarcem i s Mijom Pašalićem,vlasnikom tvrtke Apfel.

Tu je i poduzetnička priča o tvrtki Gis Impro kao i nastavak poslovne scena u Požeško-slavonskoj županiji.

Uz novi broj stiže i prilog 'Zdravi i aktivni' te Lider Invest istok.

27. travanj 2024 23:46