Biznis i politika
StoryEditor

Udruga XEnergy dala smjernice za energetsku tranziciju: Regulatorni okvir mora biti efikasan

28. Travanj 2023.
Darjan Budimir, Minea Skok, Lahorko Wagmann, Martina Biondić, Tina Jakaša, Antun Andrić, Martina Vajdić i Saša Jovičićfoto Ratko Mavar

Udruga XEnergy, mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji, okupila je u zagrebačkom Hotelu Antunović energetske stručnjake koji su iznijeli pet smjernica za uspješnu provedbu energetske tranzicije u Hrvatskoj koja je od travnja prošle godine postala važnija nego ikada.

Smjernice uključuju stabilan regulatorni okvir koji će omogućiti ulaganje u elektroenergetske mreže te fleksibilnost sustava i njezinih korisnika, smisleno korištenje lokacijskih kriterija kod raspisivanja natječaja, uklanjanje administrativnih prepreka za razvoj dijeljenja energije, koordinirana izrada strateških dokumenata i pojednostavljenje izdavanje dozvola te koordinaciju dionika pri provedbi javnih poziva i natječaja tijekom cijele godine.

Cijeli događaj otvorila je predsjednica udruge Nela Vlahinić Lenz naglašavajući pritom da udruga želi dati vjetar u leđa ženama u energetici kroz stručne skupove, mentorske programe i razne savjetodavne događaje.

– Smatramo da je ovo zaista izuzetno bitan trenutak da promislimo i iskomuniciramo najbolja rješenja za hrvatsko gospodarstvo i krajnje potrošače – rekla je Vlahinić Lenz, a dodala je i da žele biti jedan faktor u tom procesu te da žele održivu i pravednu energetsku tranziciju.

Da će žene imati veliku ulogu u ovoj energetskoj tranziciji smatra Nina Dusper Sušić, dopredsjednica XEnergya te predsjednica uprave Hitachi Energy Balkans Clustera, a okupljenim gostima poručila je da žele pokazati kako je biti uspješan u ovakvoj STEM industriji.

Poremećaj može donijeti nešto pozitivno

Publici se obratila i ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić koja je izjavila da intenzivno rade na postizanju stabilnosti na tržištu energije uslijed pandemije, invazije i drugih problema na tržištu. No, kako je rekla, svaki poremećaj može donijeti nešto pozitivno pa je ova kriza donijela poduzetnicima želju za samodostatnošću i ulaganjem u obnovljive izvore energije, a i krajnji korisnici, odnosno građani, su počeli investirati u tranziciju, konkretno u solarne panele.

– Pozivam vas da nam bez ikakvog problema pošaljete svoja mišljenja, da dobijete uvid u neke elemente u europskom i našem zakonodavstvu, a mi ćemo vaše sugestije poslušati i uvažiti – poručila je Čelić naglašavajući da im je trenutno cilj ostvariti stabilnu opskrbu električnom energijom.

Prije nešto više od mjesec dana Europska je komisija predložila Uredbu kojom će urediti reformu modela tržišta električne energije, a sada je pred Europskim parlamentom i zemljama članicama period izrade zakonodavnog okvira koji bi trebao potaknuti veće korištenje obnovljivih izvora, spriječiti velike fluktuacije cijena energenata te industriju učiniti čišćom. Upravo je ova odredba bila povod za današnje okupljanje na kojem je održan i okrugli stol pod nazivom ‘Novi modeli organizacije tržišta električne energije u cilju ubrzanja energetske tranzicije‘.

U okruglom stolu sudjelovali su direktor Sektora za električnu energiju HERA-e Lahorko Wagmann, predsjednica Znanstvenog vijeća EIHP-a Minea Skok, EIHP, voditeljica razvoja energetskih proizvoda u Petrolu Tina Jakaša, tajnica XEnergyja Martina Biondić, zamjenik direktora HROTE-a Darjan Budimir, direktor Sektora za tržište u HOPSu Antun Andrić, voditeljica tržišta CROPEX-a Martina Vajdić te pravnik i partner u Wolf Theissu Saša Jovičić.

Raspravljalo se tu o trenutnoj situaciji na tržištu, prijedlozima Europske komisije, ograničavanju cijena električne energije gdje je Hrvatska, očito, primjer Europi, izazovima s kojima se suočavaju opskrbljivači energije te što bi sve trebalo učiniti da EU osigura stabilnu opskrbu bez tržišnih skokova te postane energetski neovisna.

Regulatorni okviri moraju pratiti promjene

– Kao odgovor na novu geopolitičku stvarnost i situaciju na energetskom tržištu, EU je odlučila drastično ubrzati prelazak na čistu energiju, što između ostalog podrazumijeva značajno ubrzanje izgradnje obnovljivih izvora energije. REPowerEU plan iz svibnja 2022. tako zahtijeva da do 2030. obnovljivi izvori čine dvije trećine proizvodnje električne energije. Za krajnje kupce danas više nije nepoznanica proizvoditi električnu energiju, ali ono na čemu trebamo dodatno raditi je osnažiti njihovo aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji i to na obostranu korist, kako za kupaca tako i za elektroenergetski sustav u cjelini – istaknula je Skok.

Ipak, sve tu koči prespora administracija i neusklađenost između gradova, županija i države pa bi se, da se ostvari ovaj cilj, cijeli proces trebao ubrzati. Također je, kako je rečeno, potreban zajednički stav o ovoj tematici što je gotovo nemoguće postići, a u raspravu o tržištu energije vrlo je važno uključiti i druge ključne dionike kao što su burze i proizvođači.

Govorilo se na okruglom stolu i o ugovorima o kupnji obnovljive energije (PPA), terminskim ugovorima, terminskom tržištu u Hrvatskoj, ali i o intervenciji države.

Ipak, zaključak događanja bio je da regulatorni okviri moraju pratiti sve promjene kako bi bili efikasni i primjenjivi, a osim već navedenih smjernica koje su proizašle s okruglog stola, sudionici su istaknuli i važnost ulaganja u opskrbnu mrežu jer bez nje ništa od ovog neće biti korisno.

Prije okruglog stola svoje je uvodno izlaganje o prijedlogu Europske komisije od 14. ožujka ove godine održao Lahorko Wagmann, a istaknuo je tri glavna cilja ovog prijedloga reforme: manja ovisnost kućanstava o cijenama na kratkoročnom tržištu, povećanje stabilnosti cijena te ubrzavanje integracije obnovljivih izvora energije.

28. travanj 2024 08:48