Biznis i politika
StoryEditor

UGP podnosi Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu ustavnosti zabrane rada nedjeljom

21. Srpanj 2023.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Udruga Glas poduzetnika  u petak je održala konferenciju za novinare povodom uručivanja Prijedloga za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini Ustavnom sudu, a vezano uz odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina. Press konferencija održala se u blizini mirogojskih arkada, u krugu mnogih cvjećarni jer nova izmjena zakona koja zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom dovodi u pitanje egzistenciju njihovih obitelji kao i njihovih zaposlenika. Smatramo da su novonametnute izmjene Zakona o trgovini diskriminatorne i predstavljaju izravno kršenje Ustava RH te povredu temeljnih poduzetničkih sloboda.

U suradnji s odvjetničkim uredima Doroteje Jurčić i Mladena Dragičevića, udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te će danas podnijeti Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine. Također, u zahtjev je uključeno da se do donošenja konačne odluke Vrhovnog suda, osporavane odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini obustave od primjene.

-Stop Vladinim diskriminatornim i štetnim odlukama, zabrana rada je duboko protuustavna i držimo da će na sudu i pasti, isto kao i Ministar Filipović sa svoje fotelje - izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

Odredbe Zakona o trgovini koje su stopile na snagu 1. srpnja 2023.g. dovode do nejednakosti trgovaca na tržištu iz razloga što će se veliki trgovački lanci moći organizirati tako da jedna od njihovih više prodavaonica u pojedinom gradu ili općini, pa čak i kvartu grada, rade svake nedjelje, dok malim trgovcima to nije omogućeno. Stavljanjem malih trgovaca u istu kategoriju s velikim trgovačkim lancima, ovaj zakon ignorira specifične potrebe malih obrta poput cvjećarnica, suvenirnica, pekara, tobacco shopova, malih trgovaca i poduzetnika sličnih djelatnosti. Za ove poduzetnike, radne nedjelje i blagdani čine značajan dio njihovih godišnjih prihoda, prosječno čak trećinu. Udruga Glas Poduzetnika traži uravnoteženi pristup u zakonodavstvu, koji će uzeti u obzir prava i interese svih relevantnih dionika.

-U zastupanju interesa svojih stranaka, ali i u svoje osobno smatram da predmetne odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini nisu Ustavne. Osporavanim odredbama krše se temeljna ljudska prava i slobode i to ustavne poduzetničke slobode te pravo na nepovredivost vlasništva, a koje svoje opravdanje ne mogu imati u zaštiti nekog drugog prava, kao što to zakonodavac želi nametnuti. I konačno, skreće se pozornost da se ovakvim izmjenama zakona zabranio rad i vlasnicima obrta ili trgovačkih društava, koji često rade sami, bez drugih zaposlenih ili su zapošljavaju članove svoje obitelji, a čime se izravno zadire u ustavno pravo na nepovredivost vlasništva, ali i na pravo na dostojanstveni život od svog rada. Imajući na umu sve iznesene razloge, uvjereni smo da će Ustavni sud temeljem našeg Prijedloga pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom RH te donijeti odluku kojom ukida sporne zakonske odredbe. Vjerujemo da će Ustavni sud prepoznati opasnost od nastanka nenadoknadive štete u slučaju da se primjena istih odredbi ne obustavi - izjavila je odvjetnica Doroteja Jurčić.

Zbog teških posljedica koju donosi nova izmjena zakona, poduzetnici i obrtnici odlučni su u svojoj namjeri da joj se suprotstave podnošenjem Prijedloga Ustavnom sudu. Naglašava se da je Ustavni sud već u dva navrata, i to 2004.g. i 2009.g. odlučivao o ustavnosti odredbi Zakona o trgovini kojima je bilo pokušano nametnuti zabranu rada nedjeljom te da je u oba slučaja takve odredbe zakona ukinuo iz razloga što je smatrao da iste dovode u nejednaki položaj trgovce koji sudjeluju na tržištu.

Zaključci izneseni u istraživanju ekonomista Vuka Vukovića koje je provedeno 2021. godine pod nazivom ‘Što donosi zabrana rada nedjeljom‘ su da će zabrana rada nedjeljom u maloprodaji dovesti do pada broja zaposlenih i imat će direktan negativan učinak na rast BDP-a.

28. travanj 2024 06:19