Biznis i politika
StoryEditor

Vujčić: Netočno je da je ulazak Hrvatske u eurozonu pridonio višoj stopi inflacije

26. Travanj 2023.
foto Rene Karaman

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je u srijedu u Saboru da inflatorni pritisci postupno slabe, no da su i dalje značajni, odbacivši tvrdnje dijela oporbenih zastupnika da je ulazak u eurozonu pridonio višoj stopi inflacije.

- Netočno je da je ulazak Hrvatske u eurozonu pridonio višoj stopi inflacije, dapače, da nismo ulazili u eurozonu stopa inflacije bi bila veća, a ne manja što pokazuju iskustva drugih zemalja - kazao je Vujčić podnašajući Saboru izvješća HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u 2021. i prvom polugodištu 2022.

Stopa inflacije u Mađarskoj je 26 posto, u Češkoj 18 posto, u Poljskoj 16 posto, toliko o tome, dodao je guverner istaknuvši da je ulazak u eurozonu pomogao i što se tiče tržišta kapitala, javnog duga i stabilnosti troškova Hrvatske.

Govoreći o inflaciji, gorućem ekonomskom problemu, Vujčić je kazao da su - iako inflatorni pritisci postupno slabe - i dalje značajni.

Početkom ove godine stopa inflacije počela je usporavati, u ožujku je iznosila 10,5 posto, te je ožujak bio četvrti uzastopni mjesec s padom stope inflacije koja je vrhunac dosegla u studenom prošle godine kada je iznosila 13 posto, naveo je.

Borba s inflacijom protegnut će se i na 2024.

- Naša prognoza je da će nastaviti slabiti prema kraju godine kada bi trebala biti oko pet posto, no borba s inflacijom nije gotova i sigurno će se protegnuti na 2024. godinu kada se očekuje da će doći na našu ciljanu razinu od dva posto - poručio je Vujčić.

Na slabljenje inflatornih pritisaka, kazao je, prije svega djeluje smanjenje cijene energenata i sirovina na svjetskom tržištu, te postupno uklanjanje uskih grla u globalnim opskrbnim lancima što ublažava nestašicu pojedinih dobara.

No, dodao je, bazna inflacija i dalje je tvrdokorna i zbog toga će se morati nastaviti povisivati kamatne stope kako bi se nastavili smanjivati inflatorni pritisci. 

- Sljedeća sjednica Upravnog vijeća ECB-a je sljedećeg tjedna i, po mom mišljenju, nemamo izbor nego nastaviti dizati kamatnu stopu - kazao je Vujčić.

U raspravi guverner HNB-a je među ostalim poručio da je monetarna politika neefikasna kada se radi o šokovima na strani ponude, ne može smanjiti cijene nafte, plina i hrane na svjetskim tržištima, ali je efikasna kada se šokovi ponude pretvore u potražne pritiske na inflaciju što se počelo događati u drugoj polovici 2022.  kada su centrale banke počele zaoštravati monetarnu politiku što rade i dan-danas.

Odgovarajući zastupniku Mosta Zvonimiru Troskotu na pitanje gdje su nestale devizne rezerve, Vujčić je kazao da međunarodne pričuve nisu nestale već su tamo gdje su i bile samo se drugačije zovu, neto financijska imovina HNB-a u skladu procedurom ulaska u eurozonu.

27. travanj 2024 17:37