Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prepolovila je  procjenu rasta svjetske robne razmjene u ovoj godini, istaknuvši inflaciju i podignute kamatne stope u SAD-u i EU, problematično kinesko tržište nekretnina i rat u Ukrajini.

Obujam robne trgovine povećat će se za samo 0,8 posto u 2023., upola slabije no što su pokazivale procjene u travnju, objavio je WTO.

U 2024. predviđaju da će oporavak, uz prognoziranu stopu rasta od 3,3 posto, više-manje u skladu s travanjskom prognozom.

Posustajanje trgovine proširilo se na više zemalja i više vrsta robe, posebno željezo i čelik, uredsku i telekomunikacijsku opremu, tekstil i odjeću, navode u WTO-u. Automobili su pak značajna iznimka, s obzirom na snažan rast prodaje u ovoj godini, istaknuli su.

Ponovo su upozorili na naznake znakove fragmentacije trgovine, izdvojivši smanjeni udio intermedijarnih proizvoda u robnoj razmjeni, pokazatelj aktivnosti globalnog opskrbnog lanca U prvoj polovini godine njihov udio iznosio je 48,5 posto, u usporedbi s prosječnih 51 posto u prethodne tri godine.

Nije posve jasno je li taj pad posljedica geopolitičkih napetosti ili općeg gospodarskog usporavanja, napominju. - Podaci navode na zaključak da se roba i dalje proizvodi kroz složene opskrbne lance, ali da su ti lanci možda dosegnuli maksimum - objašnjavaju u WTO.

Dodaju da su izgledi za podizanje odnosno za snižavanje prognozi više-manje izjednačeni. Mogući nepovoljni čimbenici uključivali bi izraženije posustajanje kineske gospodarske aktivnosti no što se trenutno očekuje i jačanje inflacije koje bi nalagalo više kamatne stope kroz dulje razdoblje.

Prognoze bi pak mogle biti podignute ako inflacija popusti u kratkom roku, kažu u WTO-u. Naglašavaju i da nema dokaza o široj deglobalizaciji koja bi mogla ugroziti prognozu za trgovinu u idućoj godini.

Očekivano usporavanje trgovine treba nas zabrinuti zato što bi moglo smanjiti životni standard ljudi diljem svijeta, posebno u siromašnim zemljama, objašnjava glavna diretorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala. - Fragmentacija globalne ekonomije samo bi pogoršala te izazove - upozorila je.

Prognoze obuhvaćaju samo robnu trgovinu, a u WTO-u kažu da rast trgovine uslugama usporava nakon snažnog oporavka međunarodnog turizma u prošloj godini.