Biznis i politika
StoryEditor

Započeo 10. Liderov susret guvernera i bankara regije s vrućim gospodarskim temama

06. Svibanj 2022.
10, SUSRET GUVERNERAI BANKARA, Zdenko Adrovićfoto Lider Media

Deseti, jubilarni Liderov susret Guverneri i bankari regije koji se u organizaciji Lidera i u partnerstvu Hrvatske udruge banaka održava u Rovinju, okupio je u rekordnom broju poznate makroekonomiste te stručnjake iz financijskog sektora, kako bi razgovarali i analizirali trenutne globalne gospodarske izazove na monetarnim i bankarskim panelima.

Klaus Regling,  generalni direktor europske međunarodne organizacije Europski stabilizacijski mehanizam otvorio je konferenciju predavanjem o Europskoj i monetarnoj uniji, podsjetivši da Slovenija već koristi euro godinama, dok Hrvatska ima dobre šanse da ga uvede početkom iduće godine, s obzirom na dobar napredak te se nada se da će nas ostale zemlje u regiji pratiti.

O ekonomskoj perspektivi regije, inflaciji, nesigurnosti, gospodarskom oporavku u svjetlu sukoba Ukrajine i Rusije, na prvom će panelu razgovarati guvernerka Anita Angelovska Bezhoska iz Narodne banke Sjeverne Makedonije, Senad Softić guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke te Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore.

image

10, SUSRET GUVERNERAI BANKARA, Radoje Žugić, Senad Softić, Boris Vujčić, Klaus Regling, Anita Angelovska Bezhoska, Boštjan Vasle

foto Lider Media

Velimir Šonje, ekonomski analitičar održat će uvodni panel prije okruglog stola na temu inflacije i kamatnih stopa. Naime, rizici inflacije i rasta kamatnih stopa i prije rata u Ukrajini bili su jedna od glavnih gospodarskih tema jer je inflacijsko razdoblje trajalo duže od inicijalnih očekivanja, a očekivalo se i zaoštravanje monetarne politike i skoro podizanje kamatnih stopa od strane vodećih središnjih banaka. Početak rata s jedne je strane izazvao energetski šok i dodatni pritisak na inflaciju, a s druge strane je probudio strah od nove recesije. Na okruglom stolu Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Privredne banke Zagreb,  Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke te Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, analiziraju i sagledavaju moguće scenarije monetarne politike, inflacije i rasta u novim okolnostima.

07. svibanj 2024 10:01