Biznis i politika
StoryEditor

Žene u biznisu: Rješenje za sprečavanje izgaranja na poslu leži u nama

08. Prosinac 2023.
Moderator Boris Trupčević, Iva Rogović Lekić (Marsh Hrvatska), Selma Terlević (24sata), Ena Vitlov (AStraZeneca) i Lea Brezar (Epoha)foto Ratko Mavar

Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života i kako spriječiti izgaranje na poslu (burnout) bila je tema panela "Život u petoj brzini" održanog u sklopu Liderove 13. međunarodne konferencije Žene u biznisu koja je održana u četvrtak u Zagrebu. Panel je započeo pitanjem moderatora Borisa Trupčevića postoji li uopće u današnjem poslovnom svijetu ravnoteža između posla i osobnog života. Svoje iskustvo iznijela je Ena Vitlov, voditeljica biofarmaceutike za Hrvatsku u kompaniji AstraZeneca koja je istaknula da je shvatila koliko joj nedostaje posao kad je otišla na porodiljni dopust.

image

Ena Vitlov, voditeljica biofarmaceutike u AstraZeneca

foto Ratko Mavar

- Ravnoteža je potrebna jer vas lako može preuzeti ljubav prema poslu - kaže Vitlov. Ravnoteža je iznimno bitna, još je američki psiholog Abraham Maslow postavio tezu kako svaki čovjek teži ka samoostvarenju, nadovezala se Lea Brezar, suosnivačica privatne gimnazije Epoha. - Ako procijenimo da posao nije naša svrha, događa se burnout - smatra Brezar.

Pritisak perfekcionizma

Međutim, izraz "ravnoteža poslovnog i osobnog života" otišao je predaleko, ocjenjuje Selma Terlević, urednica sadržaja u 24sata. Prema njezinom mišljenju, svi smo odgajani u perfekcionizmu, želja za uspjehom danas je jako naglašena. - Okolina utječe na nas, ako smo u nesigurnoj okolini, poput privatnog projekta koji tek trebamo razviti, to je sasvim drugačije od sigurnosti koju pruža velika korporacija. Okolina je ta koja nas može prebaciti preko ruba - ocijenila je Terlević.

image

Selma Terlević, urednica sadržaja u 24sata

foto Ratko Mavar

Kad se dogodi "prijelaz preko ruba", to je uglavnom posljedica činjenice da nam se izgaranje dogodilo jer smo stalno potiskivali probleme, tvrdi Lea Brezar. - Kad se to dogodi, shvatimo da smo cijelo vrijeme znali kako spriječiti izgaranje - kaže Brezar. Njezina su preporuka vježbe disanja. S druge strane, disanje, a ni meditacija nisu način na koji se sa stresom bori Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave brokera u osiguranju Marsh Hrvatska.

image

Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh Hrvatska

foto Ratko Mavar

Rogović Lekić kaže kako joj treba adrenalin - bavi se u slobodno vrijeme i pilotiranjem - zatim trčanje i slušanje glazbe. - Burnout sam doživjela davno i imam plan malo usporiti - istaknula je Rogović Lekić. Prema njezinu sudu, ne postoji ravnoteža između poslovnog i osobnog života, radimo da bi zaradili novac, a posao je stoga sastavni dio života.

Upoznajte svoje okidače

Izgaranje na poslu je poremećaj, a iako raste broj diganosticiranih slučajeva, primjena farmakoterapije nije u porastu, što je pozitivno, kaže Ena Vitlov. - Lijekovi mogu biti podrška dok ne prebrodimo problem, ali rješenje uvijek leži u nama - smatra Vitlov. Ona smatra kako bi svatko od nas trebao znati koji su njegovi okidači za stres i kako ih kontrolirati.

image

Lea Brezar, suosnivačica privatne gimnazije Epoha

foto Ratko Mavar

Međutim, stres danas nije rezerviran samo za odrasle, već se to sve više događa i djeci školske dobi. Kako je kazala Lea Brezar, školarci su pod sve većim pritiskom zbog našeg lošeg obrazivnog sustava, a da je situacija ozbilja dokazuje i podatak o porastu pokušaja suicida među školskom populacijom. - Djecu moramo naučiti kako da se nose sa svojim osjećajima jer su pod sve većim pritiskom zbog ocjena - poručila je Brezar.

 

27. travanj 2024 11:53