Biznis i politika
StoryEditor

Zuckerberg najavio nastavak ulaganja u AI, dionice Mete potonule

25. Travanj 2024.
Meta, AI

Pripremite se za turbulencije i imajte strpljenja, poruka je koju je Mark Zuckerberg poslao dioničarima kako bi objasnio svoju odluku da nastavi s ulaganjem milijardi u umjetnu inteligenciju. Naravno da je ta poruka potaknula strahove ulagača koji smatraju kako Meta neće moći kontrolirati troškove jer vlasnik želi pretvoriti tvrtku društvenih medija u ‘vodeću AI tvrtku u svijetu‘. Odmah nakon ove objave dionice Mete su potonule za 15 posto. 

Osnivač i izvršni direktor tvrtke Mete, koja posjeduje Instagram, Facebook i WhatsApp, rekao je da je nedavno postao optimističniji u vezi s izgledima tvrtke da dominira visoko konkurentnim tržištem za generativne AI usluge, te da je zaključio da ‘ima smisla ući u tu bitku‘.

To se možda neće svidjeti investitorima, priznao je Zuckerberg tijekom razgovora o rezultatima u prvom tromjesečju. Iz Mete u rekli da bi kapitalni izdaci za poticanje AI ambicija mogli iznositi ukupno 40 milijardi dolara ove godine, što je pet milijardi više nego što je planirano u listopadu. A troškovi će samo rasti u godinama koje dolaze, ističu iz tvrtke.

- Ovo će vjerojatno potrajati nekoliko godina -  rekao je Zuckerberg ali je naglasio da će pametni investitori prepoznati priliku i biti strpljivi. Uostalom, tvrtka je već prošla kroz ovo, rekao je, ukazujući na ulaganja u proizvode poput Reelsa i Storiesa koja su se u međuvremenu isplatili.

Rasli prihodi

Meta je objavila svoje prihode koji su porasli za 27 posto na 36,5 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2024., malo iznad očekivanja analitičara od 36,2 milijarde dolara. Ali Meta je također podigla gornju granicu svojih smjernica kapitalnih rashoda za cijelu godinu s 37 milijardi dolara na 40 milijardi dolara kako bi ‘nastavila ubrzavati ulaganja u infrastrukturu koja bi podržala mapu puta za umjetnu inteligenciju‘.

Prošlogodišnja kapitalna potrošnja iznosila je 28,1 milijardi dolara.

Zuckerberg je rekao da očekuje da će kapitalni izdaci nastaviti rasti i iduće godine, a također je podigao donji raspon troškova a za cijelu 2024., s 94 milijarde dolara na 96 milijardi dolara.

Međutim, Zuckerberg je pod sve većim pritiskom da drži korak u brzoj utrci umjetne inteligencije s grupama iz Silicijske doline kao što su OpenAI, Microsoft i Alphabetov Google, što ga je prisililo da poveća ulaganja u skupu tehnologiju i infrastrukturu potrebnu za podršku njegovim planovima.

Zuckerberg je u razgovoru s analitičarima rekao kako vjeruje da bi Meta ‘trebala uložiti znatno više u nadolazećim godinama u izgradnju još naprednijih modela i najveće AI usluge na svijetu‘.

- Ta bi potrošnja morala značajno porasti prije nego što ostvarimo velik prihod od nekih od ovih novih proizvoda - dodao je.

Pad Metinih dionica od 15 posto izbrisao je milijarde dolara njezine tržišne vrijednosti. To je oštar preokret za dionicu koja je ove godine porasla više od 40 posto, budući da je bila na rekordnom nivou nakon sjajne objave dobiti u četvrtom tromjesečju. Kao dio svojih težnji da razvije i integrira alate umjetne inteligencije u svoje proizvode, Meta se usredotočila na uvođenje chatbota u svoje aplikacije društvenih medija kako bi potaknula angažman korisnika.

U svom uvodnom obraćanju ulagačima tijekom kojeg su dionice nastavile kliziti, Zuckerberg je pokušao ublažiti strahove ulagača oko potrošnje ukazujući na ‘snažne rezultate‘ tvrtke u monetizaciji.

- Kako bi ostvarila prihod, Meta bi mogla skalirati poslovne poruke, uvesti oglašavanje u korisničke interakcije s AI chatbotovima i naplatiti grupama korištenje svojih većih AI modela - rekao je.

Zuckerberg je također rekao da će Meta nastaviti ulagati u svoje dugoročne ambicije da izgradi metaverzum ispunjen avatarima, fokusirajući se na razvoj onoga što je nazvao ‘nosivom umjetnom inteligencijom‘,  pametnim naočalama s ugrađenim AI asistentom.

U isto vrijeme, Reality Labs, Metina podružnica za virtualnu i proširenu stvarnost, objavila je gubitke od 3,85 milijardi dolara u prvom tromjesečju, otprilike isto kao i prethodne godine, a rekli su kako se očekuje da će se operativni gubitci značajno povećavati i u narednim godinama.

25. travanj 2024 17:32