Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Dodatno penaliziranje ranijeg odlaska u mirovinu je neprihvatljivo

18. Listopad 2018.

Paket zakona mirovinske reforme ide u saborsku proceduru na opće nezadovoljstvo sindikata, uz upozorenja iz redova oporbe i vladino uvjeravanje kako će zakoni donijeti veće mirovine i "dugoročnu financijsku održivost", a osim toga još i proračunu do 2040. godine uštedjeti 11,3 milijarde kuna.

SDP ne može podržati tu reformu jer ništa od predloženog, osim rješenje da umirovljenici mogu raditi četiri sata, za nas nije prihvatljivo, izjavio je Davorko Vidović.

>>>Vidović: SDP neće podržati Vladinu mirovinsku reformu jer sadašnji umirovljenici neće dobiti ni lipe

Dodaje kako im je apsolutno neprihvatljivo skraćivanje roka za produljenje mirovinskog staža do 67 godina i dodatno penaliziranje ranijeg odlaska u mirovinu. Umjesto toga, SDP predlaže da se stimulira naše radnike da se radi duže kroz prijedlog da se svakome tko ima 41 godinu staža jamči mirovina od 75 posto od njihove prosječne plaće tijekom života, istaknuo je Vidović.

- Nisu nam prihvatljive restrikcije koje se tiču ostvarivanja prava na 27 posto za umirovljenike iz 1. i 2. stupa. Jedino pravično rješenje je 27 posto na alikvotni dio onoga što su ljudi uplatili u 1. mirovinski stup, i samo tako možemo držati građane u jednakopravnoj poziciji, kaže Vidović.

Naši umirovljenici imaju kratak mirovinski staž od prosječno 30 godina, dok je prosjek u EU 35 godina, a kako bismo sustav učinili dugoročno održivim želimo potaknuti duži ostanak u svijetu rada, poručuje pak ministar Marko Pavić.

>>>Pavić: Mirovinskom reformom svi će moći sami odabrati povoljniju mirovinu

- Predviđeno je smanjenje prijevremene starosne mirovine za 4,08 posto po godini, odnosno najviše 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu. U isto smo vrijeme za one koji će duže ostati u svijetu rada predvidjeli nagrađivanje od 0,34 posto po mjesecu nakon stjecanja prava na starosnu mirovinu, pod uvjetom da imaju najmanje 35 godina mirovinskog staža, ističe ministar.

Navodi i kako će umirovljenici koji iskoriste mogućnost da rade četiri sata i primaju punu mirovinu moći povećati svoje mirovine jer će raditi na ugovor o radu i uplaćivat će im se doprinos za mirovinski staž, a po prestanku rada omogućit će im se ponovno određivanje mirovine s uključenim novim mirovinskim stažem.

19. travanj 2024 17:01