Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Novi zakon neće zaštititi zviždače

11. Listopad 2018.

Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača.

Zakon predviđa uspostavu unutarnjih kanala za prijavljivanje nepravilnosti, imenovanje povjerljive osobe za zaprimanje prijava, koja u roku od 60 dana od zaprimanja mora dati povratnu informaciju prijavitelju uz omogućavanje uvida u spis i obavještavanje o ishodu postupka, a naglašena je i potreba zaštite identiteta prijavitelja.

>>>U Sabor upućen zakon o zaštiti ‘zviždača’

- Jasnoćom procedure poslat ćemo poruku ohrabrenja svima koji nešto vide i prijave te da imamo učinkovite mehanizme za borbu protiv svih loših stvari, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predloženi zakon zviždačima omogućava zaštitu ne samo ako su u stalnom radnom odnosu, nego je zaštita pružena širem krugu osoba, poput volontera, onih, kako je rekao Bošnjaković, "kojih sa strane te stvari mogu vidjeti".

Zviždači će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, a zaštita je proširena i na osobe s kojima su prijavitelji nepravilnosti povezani.

- Prijedlogom zakona uz zviždače nezadovoljni su svi koji su ikad pratili ili kontaktirali zviždače ili su radili na njihovoj zaštiti. Da s Prijedlogom zakona nešto nije u redu dokazuju nezadovoljstvo i kritike koje je na račun njega uputila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, čiji bi Ured od strane državnog ustroja ubuduće po novom zakonu trebao štititi prava zviždača, stoji u priopćenju udruge Zviždač koje je potpisala predsjednica Vesna Balenović.

Spornim smatra i što će se zakon primjenjivati tek od 1. siječnja 2020., navodeći da to ide u korist počinitelja kriminalnih i koruptivnih radnji.

>>>Oporba: Zviždači su heroji, treba ih zaštititi od golgote

Apsurdno je što zviždači kriminal moraju prijaviti povjereniku, kojeg je kao svog čovjeka od povjerenja imenovala rukovodna struktura koju zviždač upravo kazneno prijavljuje, upozorava Balenović. Osim toga, oni koji anonimno prijave kriminal, nemaju mogućnost provjere radi li se po njegovoj prijavi.

Smatra da bi anonimnost zviždača najbolje štitila Udruga Zviždač kojoj bi se donosile kaznene prijave, a onda bi udruga slala prijavu DORH-u, kao i nadzirala te požurivala rješavanje predmeta, i štitila identitet zviždača.

18. travanj 2024 22:08