Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Plaće za Uljanik dužna je osigurati Vlada

27. Rujan 2018.

Radnici Uljanika očekuju svoje plaće za rujan, no iz Vlade za taj problem još nema odgovora.

Europska komisija prigovara da se država previše miješa u poslovanje jedne tvrtke koja je u privatnom vlasništvu, no mnogi, uključujući i same radnike, očekuju veći angažman. Među njima je predsjednik IDS-a Boris Miletić, koji je nedavno u intervjuu za Lider iznio svoje mišljenje o situaciji u problematičnom brodogradilištu.

>>>Miletić: Za dva tjedna Uljanik će trebati plaće za rujan, a iz Vlade nema nikakvih prijedloga

- Od premijera sam očekivao odgovor na dva ključna pitanja: kako i na koji način namjerava isplatiti plaću radnicima Uljanika za rujan i koja je budućnost brodogradnje. Kao što znamo, konkretnih odgovora nije bilo. Na Uljaniku se pokazao sav nemar, sva nespremnost ove Vlade. Unutar Vlade ne postoji jedna, zajednička, koordinirana politika prema brodogradnji – dva ministra govore da Hrvatska želi očuvati brodogradnju, a dva da se želi riješiti brodogradilišta. O čemu onda dalje da pričamo? Vlada nije u stanju definirati svoj stav prema ključnim gospodarskim granama.

Vlada je dužna reći kako namjerava osigurati plaće za iduće razdoblje te ima li viziju održivosti Uljanika. Radnicima, a i gradu Puli, rast i razvoj velikim dijelom ovisi o Uljaniku, kaže Miletić.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat drugačijeg je stava te upozorava na prevelik udio države koji smeta i Europskoj komisiji.

>>>Prvi komentari EK o Uljaniku: Udio države prevelik, financijska sposobnost partnera upitna

- Uprava je ta koja mora osigurati plaće za radnike. Iz državnog proračuna isplata plaća je u ovom trenutku nemoguća, to ne da Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom razmišljati i možda doći u priliku da ih isplatimo, ako ne nikakve druge onda tri minimalca, ističe Horvat.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

22. travanj 2024 03:07