Fight Club
StoryEditor

Povećanje PDV-a za ugostiteljstvo je opravdano

03. Studeni 2016.

Nakon inicijalnog šoka, predstavnici turističkog i ugostiteljskog sektora iskazuju žestoko protivljenje prijedlogu da se PDV na ugostiteljske usluge povisi s 13 na 25 posto. Reakcija je zdušna, hotelijeri kažu da je namjera Vlade "neprihvatljiva" s  izrazito štetnim dugoročnim posljedicama na sektor i šire gospodarstvo.

- Udvostručenje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto raspolovit će ulaganja, povećati sivu ekonomiju i smanjiti zaposlenost – upozorili su hotelijeri.

Slična je reakcija stigla iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) gdje također drže da je povećanje PDV-a "neprihvatljivo i neshvatljivo" i da bi moglo rezultirati rastom nezaposlenosti jer ugostiteljima "jedini prostor za uštedu predstavljaju radnici".

U posljednjim se danima oglasio i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije s argumentom da ugostitelji ne mogu opstati s najavljenom stopom poreza.  Član ceha Igor Štanger je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji kazao da će prvo zatražiti konzultacije s predstavnicima Vlade, a potom, ako se ukaže potreba, krenuti u organizaciju prosvjeda i drugih akcija.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=OnxiLee6uu0[/embed]

- Mi s PDV-om od 25 posto ne možemo preživjeti. Još ćemo se dogovoriti na koji način ćemo reagirat. Planiramo otići na razgovor s ministrom da vidimo hoće li se što riješiti ili ćemo u znak protesta zatvoriti lokale, ili ići u prosvjede – rekao je Štanger čiji ceh također sugerira da će povećanje PDV posljedično dovesti do pada prometa i otpuštanja radnika.

Redistribucijski efekt

Istovremeno, ekonomist Željko Lovrinčević u razgovoru za Lider kaže da je jedna od glavnih intencija porezne reforme prebacivanje poreznog tereta na nerezidente ili turiste. Stručnjak je rekao da snižavanje stopa za ugostiteljstvo, pića i slično nije rezultiralo snižavanjem cijena u praksi.

- U ovim trenucima 20 posto najsiromašnijih u Hrvatskoj plaća veći PDV od najbogatijih turista - kaže Lovrinčević prema kojem porezno opterećenje turističkog i ugostiteljskog sektora omogućuje rasterećenje socijalno ugroženih građana ili poticanje konkurentnosti u drugim dijelovima gospodarstva.

"Privatizacija nacionalne turističke rente"

Prijedlog povećanja PDV-a je pozdravio i ekonomist Guste Santini, ocijenivši da on predstavlja "privatizaciju nacionalne turističke rente."

- Mi moramo smanjiti oporezivanje na rad i kapital, a PDV identificirati kao tržišnu rentu. Naše tržište je dio jedinstvenog europskog tržišta, Francuz u Hrvatskoj je Hrvat, Englez u Hrvatskoj je Hrvat, kao što su to i naši građani u drugim europskim državama. PDV dakle treba gledati kao rentu na našem tržištu, ljudi bi to trebali gledati kao; ‘aha, hoćeš prodavati na našem području, izvoli platiti PDV’ - veli Santini koji je dugo zagovarao povećanje stope za ugostiteljstvo.

- Ja sam tražio da se PDV u turizmu vrati na 25 posto, mislim da po tom pitanju nema argumenata ili razloga zbog kojih bi se ta grana tretirala preferencijalno u odnosu na ostatak gospodarstva. To je jedna intervencionistička mjera, ona je vertikalna i nije horizontalna, što se prema pravilima Europske unije može tolerirati. Povoljna porezna stopa za turizam znači privatizaciju nacionalne turističke rente. Uvijek se nekom uzima da bi se nekom dalo, to je smisao poreza. Odista, ako vi preferirate bilo koju gospodarsku granu, iako je već dosegla 20 posto BDP-a, a imate tekstilnu industriju koju oporezujete s 25 posto, kožnu ili drvnu industriju koju oporezujete s 25 posto, vi hrvatskim građanima morate obrazložiti zašto bi turizam bio privilegirana grana, pogotovo ako tvrdimo da u njemu već imamo komparativnu prednost. Odgovor je jedan jedini, a to je privatizacija nacionalne rente - rekao je Santini za Lider.

06. svibanj 2024 14:19