Financije
StoryEditor

Hrvatskoj odobreno 3,5 puta više jamstava nego što je sudjelovala u Europskom jamstvenom fondu

12. Travanj 2022.
Anton Kovačevfoto Ratko Mavar

Grupa Europske investicijske banke osigurala je u 2021. godini 760 milijuna eura za razvoj lokalnog gospodarstva u Hrvatskoj, što predstavlja najveći obujam ulaganja EIB-a u proteklih pet godina.

Dosad najveći zabilježen obujam poslovanja Europskog investicijskog fonda (EIF-a) u Hrvatskoj počiva na jamstvima izdanim javnim i komercijalnim bankama u sklopu Europskog jamstvenog fonda (EJF-a). Grupa EIBA osigurala je 650 milijuna eura vrijedna jamstva u sklopu EJF-a, čime je poduprla otvaranje novih kreditnih linija za hrvatska poduzeća kako bi se oporavila od posljedica pandemije, financirala likvidnost, očuvala radna mjesta te nastavila s ulaganjima.

Prilikom predstavljanja prošlogodišnjih rezultata na konferenciji za novinare, Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj, iznio je podatak da je Hrvatskoj odobreno 3,5 puta više jamstava nego što je Hrvatska sudjelovala u Europskom jamstvenom fondu.

EIF je lani osigurao i 48 milijuna eura vrijedan vlasnički kapital za četiri fonda rizičnog kapitala, dok je EIB uložio 63 milijuna eura u Hrvatsku elektroprivredu, podržavši tako program ulaganja te tvrtke u obnovljive izvore energije.

Tijekom 2021. godine EIF i HBOR pokrenuli su i novu investicijsku platformu vrijednu 20 milijuna eura za podršku inovacijama, znanstvenim istraživanjima i zaštitu intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj. Ta investicijska platforma unaprijedit će primjenu i komercijalizaciju istraživačkih projekata i znanstvenih postignuća te ojačati dugoročnu konkurentnost hrvatskog gospodarstva, istaknuto je na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati EIB-a u 2021. godini.

U posljednjih deset godina EIB je u Hrvatsku uložio oko 4,5 milijardi eura, a najveći dio tog iznosa, 3,25 milijardi eura, odnosi se na pomoć uspostavi kreditnih linija za lokalne MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća.

Kada je riječ o planovima za budućnost, glavni prioritet EIB-a su klimatske promjene, prijelaz na ugljično neutralnu Europu, brži oporavak gospodarstva od COVID-19, ulaganja u umrežavanje, digitalizaciju i ravnomjeran regionalni razvoj.

Jedan od glavnih fokusa EIB-a su tzv. zelene investicije – u 2021. godini EIB je podržao takva ulaganja s 27,6 milijardi eura, a budući da od početka ove godine Europska investicijska banka više neće podržavati projekte bazirane na fosilnim gorivima, vrlo je izgledno da će ostvariti svoj cilj prema kojem će do 2025. godine više od 50 posto sredstava usmjeriti prema borbi protiv klimatskih promjena.

02. svibanj 2024 10:22