Financije
StoryEditor

Marko Primorac: Digitalni upisi novih emisija trezorskih zapisa Ministarstva financija za građane

14. Veljača 2024.
Marko Primoracfoto Ratko Mavar

Novi broj tiskanog izdanja Lidera donosi intervju s ministrom financija Markom Primorcem. Posebno za Liderov portal pitali smo što će donijeti najavljeni strateški okvir za poticanje tržišta kapitala u Hrvatskoj. Odgovarajući na upit ministar Primorac je najavio prve upise trezorskih zapisa za građane putem digitalne platforme Ministarstva financija. I to već do kraja veljače. Evo njegovog cjelovitog odgovora o državnom poticanju tržišta kapitala:

- U Hrvatskoj je dugoročno financiranje emisijama vrijednosnih papira podzastupljeno kao izvor financiranja u odnosu na ostale zemlje europodručja, a udio kreditnih institucija u ukupnoj aktivi financijskih institucija iznosi otprilike 70 posto. Unatoč činjenici da se hrvatsko tržište kapitala značajno razvilo u odnosu na većinu zemalja jugoistočne Europe, zahvaljujući usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim standardima i pravnom stečevinom Europske unije te činjenici da imamo razvijenu tržišnu infrastrukturu, još uvijek postoji prostor za napredak.

Nedvojbeno je da su trenutno i građani, a osobito mali i srednji poduzetnici manje aktivni na hrvatskom tržištu kapitala kojemu nedostaje više kvalitetnih i zanimljivih investicija koje bi dodatno aktivirale postojeće ulagače, ali i privukle nove. Ovaj je aspekt posebno vidljiv kada se pogledaju podaci vezani za izdanja tzv. narodnih obveznica i narodnih trezorskih zapisa koji su u 2023. godini po prvi puta ponuđeni građanima.

Tako je gotovo 45 tisuća građana u ožujku prošle godine sudjelovalo u postupku izdavanja tzv. narodnih obveznica vrijednosti veće od 1,3 milijarde eura. Stoga je izdanje narodnih obveznica, po svojoj vrijednosti, ujedno i najveća investicija fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. Sljedeći iskorak napravljen je s ponudom narodnih trezorskih zapisa u studenome 2023. godine, kada je više od 36 tisuća građana uplatilo nešto manje od 970 milijuna eura, a ukupno je temeljem novog pristupa u izdavanju državnih vrijednosnih papira prošle godine otvoreno više od 27 tisuća novih računa ulagatelja. 

S ovakvim izdanjima državnih vrijednosnica nastavit ćemo i u budućnosti, a kako bismo građanima omogućili jednostavniji upis izradili smo i platformu za digitalni kanal distribucije za građane. Prvi upisi trezorskih zapisa putem digitalne platforme Ministarstva financija građanima će biti omogućeni već u veljači i to za dvije vrste emisije s obzirom na ročnost, dospijeća 91 dan i 364 dana. U ožujku planiramo i novo izdanje obveznica uz mogućnost sudjelovanja građana upisom u poslovnicama FINA-e te putem nove digitalne platforme Ministarstva financija. Radit ćemo i na osiguranju veće likvidnost državnih vrijednosnih papira posredstvom održavatelja tržišta. 

Navedene iskorake svakako treba promatrati i u okviru širih aktivnosti, imajući u vidu naše inicijative vezane uz povećanje financijske pismenosti, ali i Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj, na kojem trenutno radimo. Za daljnji razvoj i napredak hrvatskog tržišta kapitala nužno je razvijati svijest potencijalnih izdavatelja o mogućnostima koje nudi tržište te educirati javnost o mogućnostima ulaganja na tržištu kapitala, što je ključno za poticanje investicijske kulture. Glede Strateškog okvira, u tijeku je analiza postojećeg stanja i identificiranje područja s najvećim potencijalom za unaprjeđenje. 

U narednim mjesecima razradit ćemo mjere koje je potrebno provesti u identificiranim područjima, a posebice ćemo razmotriti mogućnosti optimizacije zakonodavnog i institucionalnog okvira kako bi tržište kapitala u Hrvatskoj bilo što konkurentnije. U Strateškom okviru te u dva prateća akcijska plana, adresirat ćemo i ulogu velikih institucionalnih investitora te predložiti konkretne kratkoročne i srednjoročne mjere s ciljem poticanja tržišnog prometa i ukupne likvidnosti tržišta kapitala, daljnjeg razvoja tržišne infrastrukture i rada na njezinoj održivosti, kao i poticanja burzovnih inicijativa. Uvjeren sam da će planirane aktivnosti značajno pridonijeti razvoju tržišta kapitala i pozicioniranju Hrvatske kao regionalnog financijskog čvorišta - rekao je ministar financija Marko Primorac za Lider.

26. travanj 2024 03:00