Financije
StoryEditor

Optimizam na Wall Streetu: Financijske institucije podigle očekivanja za S&P 500

21. Svibanj 2024.
Deutsche Bank

Deutsche Bank je podigla svoja očekivanja za burzovni indeks S&P 500 najavljujući da bi indeks do kraja ove godine mogao dosegnuti čak 5500 bodova, pet posto više nego što su do sada očekivali, dajući time naznake da bi poslovni rezultati kompanija koje S&P 500 obuhvaća mogle biti mnogo bolje nego što se najavljivalo.

- Iako se možda neće materijalizirati ove godine, vidimo nastavak oporavka i rast do kraja sljedeće godine – rekli su iz ove financijske institucije, a otprilike jednaka očekivanja objavio je i Oppenheimer Asset Management, prenosi Reuters.

S druge strane, iz Morgan Stanleya su u ponedjeljak prognozirali da će indeks dosegnuti 5400 bodova do lipnja 2025. godine, dok su ranije očekivali razinu od 4500 bodova do prosinca ove godine. Ipak, i oni očekuju povećanje prihoda u sljedeće dvije godine odražavajući ‘zdrav jednoznamenkasti rast uz povećanje marže tijekom 2024. i 2025. godine‘.

Stratezi Deutsche Bank povisili su svoju prognozu prihoda po dionici za kompanije koje obuhvaća indeks S&P 500 s 250 na 258 dolara, a ako gospodarski rast ostane iznad očekivanja, očekuju da će prihod po dionici porasti i na 271 dolar tijekom ove godine.

Najpoznatiji burzovni indeks prošlog je tjedna dosegnuo rekordne razine i to zbog nešto niže inflacije nego što se prvotno očekivalo. U veljači je Deutsche Bank revidirao ranija predviđanja za američko gospodarstvo rekavši da nema naznaka da bi mogla nastupiti recesija. No, što o tome kažu domaći stručnjaci?

- Ulaskom u 2024. godinu, analitičari s Wall Streeta uglavnom su predviđali pozitivan, ali skroman rast za američke dionice nakon snažne i neočekivane 2023. godine. Međutim, unatoč kratkom padu u travnju, dionice su nastavile uzlaznom putanjom, s jakim rastom velikih tehnoloških kompanija koje su prošlog tjedna dovele indeks do rekordnih razina – rekao je za Lider upravitelj fonda u InterCapital Asset Managementu Jure Borovac.

image

Jure Borovac, InterCapital

foto

Kako navodi, konsenzus o makroekonomskom okruženju od početka 2023. varirao je između scenarija ‘hard landing‘, ‘soft landing‘ i ‘no landing‘, odnosno vidjela se poprilična volatilnost u makroekonomskim očekivanjima.

- Dolaskom snažnijih podataka o ekonomiji došlo je i do većeg optimizma gdje su posebice dobro prošle dionice velikih kvalitetnih kompanija koje su uglavnom do sada uspjele prebacivati povišene troškove poslovanja na kupce. Također, zadnje brojke za inflaciju SAD-a umirile su ulagače koji su se pribojavali ponovnog ubrzavanja – kaže Borovac dodajući da su pozitivan impuls pružila i očekivanja za rezultate kompanija u 2024. i 2025. godini.

Predviđa se, kaže, solidan rast profita kao kombinacija rasta prihoda usporedno s ponovnim povećanjem marži.

- Veliki doprinos optimizmu dolazi od uvjerenja da će se dogoditi difuzija umjetne inteligencije u sve veći dio ekonomije. Sektori orijentirani na usluge poput softverskih usluga, potrošačkih usluga, zdravstvene opreme i usluga, financijskih usluga i medija i zabave trebali bi posebice ostvariti više razine učinkovitosti i samim time ostvariti i bolje rezultate – zaključuje upravitelj fonda u InterCapital Asset Managementu.

01. lipanj 2024 19:33