Financije
StoryEditor

Usporedba kamata na štednju: Kent banka rekorder s 3,10 posto

18. Listopad 2023.

Nakon što je Hrvatska poštanska banka prije gotovo mjesec dana prva krenula s velikim dizanjem kamata na štednju najavivši novi štedni proizvod kojim klijenti uz oročavanje minimalno 250 eura na rok od 12 mjeseci mogu ostvariti prinos od tri posto, ovoga su tjedna još dvije banke najavile novo dizanje kamatnih stopa na štednju.

Jedna od njih je OTP banka koja je najavila da nove kamatne stope iznose jedan posto godišnje na rok od 12 mjeseci i 1,30 posto godišnje na dulje rokove oročenja dok su ranije ove kamate iznosile 0,02 posto.

Kamatne stope na depozite ovog je tjedna podigla i Erste banka pa iako je bila prva banka na tržištu koja je u svibnju nakon duljeg razdoblja podigla stope za jedan postotni bod, od 1. studenog će se nove kamate na aktivnu štednju kretati u rasponu od jedan do tri posto u odnosu na 0,30 posto do 1,30 posto koliko trenutno iznose.

‒ Nova ponuda odnosi se na model aktivne štednje koja omogućava štednju već od 10 eura uz dodatne uplate u vrijeme i iznosu koji štediše sami odaberu. Riječ je o štednji s mogućnošću neograničenog broja uplata u razdoblju od šest do 60 mjeseci, a može se ugovoriti preko usluge on-line bankarstva George ili u jednoj od poslovnica Erste banke. Kamatne stope na druge modele štednje (standardna, rentna i dječja štednja) neće se mijenjati ‒ priopćili su iz Erste banke.

Pozorno praćenje kretanja na tržištu

Važno je napomenuti da od početka listopada i Zagrebačka banka primjenjuje nove, uvećane kamatne stope na proizvode oročene štednje.  

‒  Ažurirani uvjeti primjenjuju se na jednokratno oročene štednje Favorit, s rasponom ugovorenih rokova od šest do 48 mjeseci, kao i na Favorit Rentna oročenu štednju, koja omogućuje ugovaranje rokova od 12 do 48 mjeseci. Primjerice, klijentima koji se odluče za ugovaranje šestomjesečne Favorit oročene štednje sada je dostupna kamatna stopa od 2,10 posto godišnje. Kako bi pomogli klijentima da pronađu optimalnu opciju oročenja koja odgovara njihovim financijskim ciljevima, Zaba je razvila i Kalkulator štednje dostupan na službenim web stranicama Zagrebačke banke, gdje su detaljno opisane sve mogućnosti dostupne klijentima, kao i dodatne informacije o različitim opcijama štednje i ulaganja ‒  rekli su nam iz Zagrebačke banke.

Privredna banka Zagreb već je od kraja travnja krenula s podizanjem kamatnih stopa u depozitnom poslovanju s građanima, a u kolovozu je napravila drugi krug povećanja kamatnih stopa te kamatne stope na štednju u eurima ovisno o ročnosti kao i vrsti štednog proizvoda idu i do primjerice 1,50 posto na rok od šest mjeseci ili 1,70 posto na godinu dana.

‒ Pozorno pratimo daljnja kretanja na tržištu te sukladno tome prilagođavamo ponudu proizvoda i usluga ‒ poručili su iz PBZ-a.

Ipak, trenutni rekorder je Kent banka koja, kako su objavili na svom Instagram profilu, nudi kamatnu stopu od 3,10 posto godišnje za oročenja na rok od šest do 12 mjeseci.

U dizanju stopa ne zaostaje ni Agram banka koja, kako navode na svojoj službenoj stranici, nudi kamatnu stopu od 2,80 posto godišnje za oročenje na rok od 12 mjeseci te stopu od tri posto na rok od šest mjeseci.

Raiffeisen banka pak nudi kamatu od 1,50 posto na rok od godinu dana te jedan posto na rok od šest mjeseci. Na kraju, Podravska banka nudi kamatnu stopu od 1,10 posto na rok od godinu dana te 1,60 posto na rok od šest mjeseci dok je Addiko banka s početkom srpnja krenula s povećanjem kamatnih stopa te danas nudi kamate od jedan posto na rok od godinu dana. 

image

Usporedba kamata na štednju

foto
26. travanj 2024 12:09