Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Podravka: Prihodi od prodaje u prvom polugodištu povećani osam posto

30. Srpanj 2023.
Martina Dalić, Podravka
Pod jednokratnim utjecajem poreznih olakšica neto dobit Grupe bila je 18,9 milijuna veća nego prvih šest mjeseci lani. Kad se isključe učinci porezne olakšice, normalizirana neto dobit povećala se za 0,4 posto

U prvome ovogodišnjem polugodištu Grupa Podravka ostvarila je 346,3 milijuna eura prihoda od prodaje, što je rast od osam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi segmenta Prehrana pritom su iznosili 265,2 milijuna eura (rast od 4,4 posto), a segment Farmaceutika rastao je po stopi od 21,6 posto i ostvario prihod od 81 milijun eura.

Neto dobit Grupe, pod jednokratnim utjecajem poreznih olakšica na temelju Zakona o poticanju ulaganja od 19,7 milijuna eura, iznosila je 45,2 milijuna eura, odnosno 18,9 milijuna više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Kad se isključe učinci porezne olakšice, normalizirana neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci iznosila je 26 milijuna eura i bila je veća za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

– Zadovoljna sam rezultatima u prvoj polovini godine unatoč tomu što je poslovanje Grupe i dalje izloženo snažnom rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, osobito u Prehrani. Unatoč smirivanju tržišnih turbulencija i aktivnom pronalaženju najpovoljnijih uvjeta realizirane cijene i dalje su znatno veće od onih koje smo plaćali prošle godine. Zadovoljna sam i iskoracima u prodaji na našim inozemnim tržištima, osobito prvim rezultatima suradnje s Atlantic Grupom, ali i rezultatima restrukturiranja prodaje na poljskom i njemačkom tržištu, što će omogućiti veću profitabilnost prodaje u Poljskoj, ali i veću prisutnost i profitabilnost na njemačkom tržištu – rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

04. svibanj 2024 01:33