Klub izvoznika
StoryEditor

INA slavi 10 godina programa kojim podržava projekte iz područja zaštite okoliša, prirode i klime

21. Travanj 2023.

INA slavi 10 godina Zelenog pojasa, svog programa kojim podržava projekte iz područja zaštite okoliša, prirode i klime. Tom prigodom INA raspisuje natječaj za sufinanciranje projekata i ideja koji doprinose zaštiti okoliša i očuvanju klime. Natječaj je otvoren od Dana planeta Zemlja 22. travnja do 22. svibnja u ponoć.

Ove je godine INA u suradnji sa svojim Klubom volontera dronovima pošumila jedan hektar površine na području Grubišnog polja, stoji u priopćenju. Kao uvod u jubilarni deseti Zeleni pojas, iz zraka je ispušteno 2500 Seed Bombsa, kuglica sa samoniklim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta jasena, bukve i hrasta. Poseban potprogram Zelenog pojasa posvećen je ove godine upravo sadnji drveća kao jednostavnom i učinkovitom načinu smanjenja ugljičnog dioksida u atmosferi.

Program Zeleni pojas je namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. Na ovaj način je proteklih godina realizirano 134 projekta, koje je INA sufinancirala s više od 367.053 EUR te je zazelenjen prostor od 121 339 m².

Kao i do sada, odluku o odabiru projekata donijet će Inina stručna komisija u kojoj su i vanjski stručnjaci za održivi razvoj. Kao i prošlih godina, jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku.

- Ponosni smo što već 10 godina možemo pomoći zajednici pri realizaciji njihovih projekata. Naš program Zeleni pojas prepoznali su mnogi i u partnerstvu smo realizirali više od 130 ekoloških projekata. I ove godine veselimo se novim suradnjama koje će doprinijeti zelenijem okolišu, a osobito onima koje će nam donijeti više zdravih šuma kao ključnih staništa za brojne biljne i životinjske vrste s pozitivnim utjecajem na klimu - rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

28. travanj 2024 15:15