Komentari
StoryEditor

Vanja Figenwald: Umjesto ‘siguran boravak‘, turistima trebamo nuditi ‘život kakav je nekoć bio‘

19. Travanj 2021.

Umjesto hrvatske odluke da privuče strane turiste jamstvom sigurnog boravka možda je uputnije bilo igrati na sve rašireniju zavist Europljana s nama ključnih emitivnih tržišta prema 'pandemijskoj slobodi' u Hrvatskoj, posebice jer iz trenutne perspektive jamstvo sigurnosti ne izgleda pretjerano uvjerljivo.

Svaki val zaraza je prošao pa će i ovaj, no daleko više zabrinjava vrlo sporo procjepljivanje i nedovoljan interes čak i onih koji cjepivo mogu dobiti. Iako velik interes građana prema dosadašnjim ispitivanjima postoji, sustavno europsko podrivanje povjerenja u AstraZenecu mnoge je izgleda natjeralo da se predomisle. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju kako je u drugoj fazi samo 38,6 posto starijih od 65 cijepljeno, što je porazno pogotovo jer se radi o jednoj od najrizičnijih skupina.

Mnogi građani, po svemu sudeći, čekaju neko drugo cjepivo, što će imati negativan efekt na tijek epidemije, ali i, što je daleko najvažnije, smrtnost. S tim u vidu, orijentiranje turističke sezone, koja počinje za dva mjeseca, prema sigurnosti zvuči kao riskantna strategija, čak i ako se relativno brzo provede cijepljenje djelatnika u turizmu, što ni po čemu nije zagarantirano. Potencijalni turisti neće sasvim sigurno pažljivo proučiti koliko je turističkih djelatnika u Hrvatskoj procijepljeno, nego koja je opća epidemiološka slika u Hrvatskoj, a u boljem slučaju oni skloniji riziku zanimat će se za stanje u određenoj županiji.

S druge strane, sve češće priče o stanovnicima zemalja s drakonskim mjerama protiv Covida koji zamagljenih očiju čeznutljivo pričaju o Hrvatskoj kao rijetkoj oazi relaksiranog pristupa pandemiji, sugeriraju razmatranje drugačijeg pristupa. Možda bismo jednostavno trebali prihvatiti činjenicu da ćemo ljeto dočekati s ne baš laskavom epidemiološkom situacijom i krenuti drugačijim putem.

Umjesto sigurnog boravka u Hrvatskoj, trebali bi poručiti da smo 'open for business'. Sve više stanovnika država koje su provele proteklu godinu u nekom obliku lockdowna s povremenim predasima gubi strpljenje s epidemijom i želi pošto-poto na barem donekle normalan odmor, a treba imati u vidu i da  će dobar dio naših tradicionalnih gostiju iz Europe do početka sezone biti cijepljen kod kuće barem jednom dozom zato što njihove države bolje napreduju u procjepljivanju od Hrvatske (praktički svi bolje napreduju od Hrvatske).

Kad se to uzme u obzir, možda je najbolje podsjetiti lockdownima iznurene goste na ležerniji hrvatski pristup pandemiji i činjenicu da je ovdje sve otvoreno. Jasno, igranje sa zatvaranjem terasa, nažalost mnogih, više ne bi dolazilo u obzir, ostale bi samo teretane za zatvaranje, osim jasno onih u hotelima. Ne, dakle, 'Mediteran kakav je nekoć bio', nego 'život kakav je nekoć bio'.

 

24. travanj 2024 09:15