Komentari
StoryEditor

Christoph Schoefboeck: Hrvatski bankarski sustav je stabilan, snažan i adekvatno kapitaliziran

16. Studeni 2020.
Christoph Schoefboeckfoto Dražen Lapić
U Lidervoj publikaciji 500 najboljih, čelni ljudi najvećih hrvatskih kompanija pisali su o svojim dosadašnjim rezultatima i tome što očekuju. Današnju kolumnu napisao je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank.

Financijski rezultat u ovoj godini bit će smanjen, što je posljedica utjecaja trenutačne COVID situacije na cjelokupno gospodarstvo i značajan rast troškova rizika, uz uključene buduće projekcije temeljene na makroekonomskim očekivanjima. Međutim, naše operativno poslovanje je u potpunosti stabilno, uz zadržavanje redovnih kreditnih aktivnosti, postojanu depozitnu bazu i snažnu orijentaciju ka digitalizaciji.

Operativno i financijski, u idućoj godini zadržat ćemo stabilnost poslovanja, uz željeni blagi pozitivni trend osnovnih pokazatelja, pri čemu ćemo nastaviti biti partner svojim klijentima, pružajući im adekvatnu financijsku i savjetodavnu podršku. Iduće razdoblje zasigurno će biti vrlo izazovno za bankarski sektor u cjelini te će ponajviše ovisiti o utjecaju  epidemiološke situacije na cjelokupno gospodarstvo.

Međutim, hrvatski bankarski sustav je stabilan, snažan i adekvatno kapitaliziran te će biti oslonac pri svladavanju trenutačnih izazova i kreiranja ponovnog ekonomskog rasta. Naša su očekivanja da će euro zona zabilježiti pad od 7,6 posto ove godine, koji bi trebao pratiti oporavak od 5,4 posto u sljedećoj. Očekivanja za domaću ekonomiju tek su nešto lošija, posebice kao posljedica veće ovisnosti o nepovoljno pogođenom sektoru turizma. Tako očekujemo pad BDP-a na razini od devet posto te oporavak nešto iznad pet posto u 2021., a naš osnovni scenarij sugerira da bismo razinu BDP-a iz 2019. mogli dosegnuti u 2023. Ipak, treba naglasiti da neizvjesnost ostaje visoka i ekonomski izgledi posebno osjetljivi na epidemiološke trendove, a što barem u ovom trenutku znači i određene negativne rizike, posebice za dinamiku oporavka u 2021.

Uz ograničenja na strani potražnje privatnog sektora (osobna potrošnja i privatne investicije), iskorištavanje potencijala dostupnih programa EU dobiva na važnosti i predstavlja bitan protuciklički potencijal. Raspolažemo dovoljnom količinom likvidnosti te ćemo nastaviti pratiti sve nove, kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali isto tako i sve financijske potrebe građana. Transparentnom komunikacijom prema klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici, bit ćemo aktivan sudionik u traženju rješenja za što je moguće brži oporavak hrvatskog gospodarstva.

Proteklih mjeseci naš je cilj bio dati svoj maksimalni doprinos kako bi klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja. Nastavili smo s redovitim kreditnim aktivnostima, a snažan naglasak stavili smo i na daljnji razvoj digitalnih rješenja. Implementirali smo novu digitalnu platformu George, dok je Keks Pay aplikacija nastavila sa snažnim rastom, dosegnuvši u ovom trenutku gotovo 160 tisuća korisnika, od kojih 70 posto nisu klijenti naše banke. 

18. travanj 2024 22:18