Komentari
StoryEditor

DVOSTRUKI KRITERIJI: Jedni zakoni za ‘naše‘, drugi za obične smrtnike

13. Veljača 2021.
Željko Kerum

Prije tjedan dana spomenuo sam dvostruke kriterije, a ta pošast upravo je ovih dana kulminirala. Opasnog vlasnika fitness-centra u Zagrebu policija je uhitila i morao je zbog nekoliko vježbača prespavati u 'reštu', njegova kolegu u 'zločinu' policija je u Otočcu privela, ispitala i odmah pustila, tisuće okupljenih na prosvjedu UGP-a policija je samo nadgledala, a stotine okupljenih na sprovodu Miroslava Tuđmana (među kojima i premijera Plenkovića i ministra zdravstva Beroša) policija je – štitila. Nakon toga počela su izmotavanja u serijama, pa čak ni velik broj 'spontano' okupljenih uglavnom mladih ljudi prošlog vikenda na više zagrebačkih lokacija 'nije kršio epidemiološke mjere'. Tomu možemo dodati i policijsku raciju u kojoj je prekinut koronaparty u restoranu na zagrebačkoj Trešnjevci za razliku od nemušte reakcije države na tulum u Kerumovoj splitskoj birtiji na kojem su bila i petorica sudaca.

image
Rasplesani Željko Kerum
Evo još nekoliko primjera dvostrukih kriterija: HDZ-ov saborski zastupnik i šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek uhvaćen je kako nudi nezavisnom vijećniku u Oroslavju neka čelna mjesta gradskih institucija. Smijenjen je u stranci, ali ostao je u Saboru. I gradonačelnik Požege Darko Puljašić snimljen je u kompromitirajućem razgovoru. Podnio je ostavku na zastupnički mandat i smijenjen je s čela županijskog HDZ-a, ali ostao je gradonačelnik. Slična je sudbina Ivana Žinića, koji je usprkos svim nepodopštinama još sisačko-moslavački župan, jedino neće dobiti priliku za novi mandat, a i Alojz Tomašević ne da se iz fotelje požeškog župana unatoč osudi za obiteljsko nasilje. Lokalne moćnike štiti lex Šerif koji je u Sabor progurao još jedan HDZ-ov ministarski junak crnih kronika, Lovro Kuščević.

Nesmjenjiv je i rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, bar do najnovije inicijative čak 30 dekana. Za njegove brojne afere – od promoviranja umirovljenoga profesora optuženoga za seksualno uznemiravanje, držanja 'štange' prorektoru koji je trebao biti u mirovini do cijepljenja protiv COVID-19 preko veze – u ovom okviru nema ni mjesta.

Kad se pogleda ovaj panoptikum nedosljednosti, mita, korupcije i nepotizma, postaje jasnija logika kojom se vodi aktualna vlast. HDZ samo deklarativno propisuje 'nultu stopu tolerancije' prema svemu i svačemu – od korupcije do seksualnog nasilja. No prava poruka svih ovih slučajeva nije da se ne smije postupati suprotno zakonima i moralnim kodeksima. Poruka je da muljaže nisu zabranjene, ali samo ako se izvode pažljivo, daleko od nestašnih uskokovaca i neposlušnih novinara. Jer, stranka neće moći zaštititi nikoga tko bude uhvaćen s prstima u pekmezu. Za njega će vrijediti (gotovo) isti zakoni kao i za obične smrtnike.

19. travanj 2024 15:08