Komentari
StoryEditor

Edis Felić: HEP ODS zadao predstavnicima stanara nemoguću misiju

09. Ožujak 2020.
Osobni podaci
HEP ODS poslao je dopis vlasnicima kućanstava da dostave svoj OIB pozvavši se na pravilnik koji je donijela HERA. Bez obzira na to je li pravilnik u skladu sa zakonima, problem je što se traži da svi suvlasnici kod javnog bilježnika potpišu čiji će OIB poslati za zgradu

Pismo HEP ODS-a vlasnicima kućanstava i predstavnicima stanara u Hrvatskoj bio je razlog da se hitno, nakon mnogo vremena, održi sastanak na vrhu trojice predsjednika kućnih savjeta – Tomice, Tina i Edisa – na kojemu je razmatrana najnovija inicijativa spomenute državne tvrtke. Polazna je osnova sastanka bila ta da se HEP-ov zahtjev neće moći zadovoljiti iz praktičnih razloga. Naime, HEP ODS ​poslao je obavijest vlasnicima stanova, kuća, garaža i svega što troši struju da dostave svoje OIB-e toj državnoj tvrtki. Zatražio je također da u slučaju više suvlasnika, a takve su stambene zgrade (koje nisu pravne osobe i nemaju svoj OIB), suvlasnici s predstavnikom stanara moraju odabrati jednog od njih koji će dati svoj OIB uime svih i sve to ovjeriti njihovim potpisima kod javnog bilježnika ili pak tu izjavu potpisati na šalteru HEP-ove poslovnice.

– Kako da ja sad okupim dvadeset pet suvlasnika i povedem ih k javnom bilježniku, pa to je nemoguća misija?! – urlao je predsjednik Tin, vrhovni poglavar najmnogoljudnije zgrade u odnosu na one svojih kolega.

Problem jednak za sve

Naime, pod vladavinom predsjednika Tomice jedanaest je stanova i jedan lokal, a predsjednik Edis sa svojih sedam podanika koji imaju i četiri garaže te dva lokala u teoriji ima najlakši posao. Ipak, predsjednik Edis baš se i ne slaže s tom konstatacijom.

– Bojim se da je naš problem jednak neovisno o broju stanara u zgradi jer, primjerice, ja nikad nisam uspio osigurati da na našim sjednicama bude onaj jedan stanar koji nikad nema vremena, kao ni vlasnik lokala. Kako da ih sada natjeram da svi u isto vrijeme odemo i nešto potpišemo? Ako to ne mogu ja, kako će onda moji kolege? – jadao se novinarima predsjednik Edis.

Apelirao je na razum HEP ODS-a, u čemu ga je podupro predsjednik Tomica koji je zaprijetio da će, ako se takvo što nastavi, on odustati od kupnje motora na električni pogon, pa će HEP prodati manje struje. Iako nisu sudjelovali na sastanku na vrhu, u HEP ODS-u brane se da samo provode Pravila o promjeni opskrbljivača (čl. 13. i 14.) koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a u kojima je propisano da je i za fizičke i za pravne osobe obvezno dostaviti OIB kao jedan od podataka na temelju kojih se provjerava usklađenost podataka opskrbljivača i operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) i bez kojega nije moguće promijeniti opskrbljivača.

– Pitao sam tajnika Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislava Lončara što misli o tome. Rekao mi je da, prema njegovu mišljenju, ne bismo trebali slati OIB-e jer je u pitanju tajnost tog podatka. Nisam siguran koliko je to u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, a moje službe nisu uspjele dobiti odgovor na to pitanje od Agencije za zaštitu osobnih podataka – rekao je predsjednik Edis.

Mamutica – noćna mora

I službe predsjednika Tomice aktivno su radile na tom problemu, a kako su mu prenijeli, mnogi objašnjavaju da je jedini razlog taj što je država omogućila svojoj tvrtki da obveznom dostavom OIB-a potrošače može lakše ovršiti ne budu li plaćali usluge.

– Uzmimo u obzir da je HERA-in pravilnik u skladu sa zakonima, ali ipak ostaje problem kako ćemo organizirati potpise svojih podanika, bilo pred javnim bilježnikom bilo na HEP-ovu šalteru. Kad bih ja samo spomenuo tu obvezu, Štef bi me steral u… da ne kažem kamo – zabrinuto će predsjednik Tomica.

Trojica su predsjednika tijekom službenog ispijanja pića zaključila da su ipak kao poglavari svojih zgrada sretni jer što bi bilo da je kojim slučajem jedan od njih na čelu zagrebačke Mamutice u kojoj, kažu, živi pet tisuća ljudi. Zato, smatraju, hitno treba uputiti apel HERA-i ili već nekom, možda HEP-u, da se pronađe rješenje jer u ovom će slučaju, ne samo Mamutica nego i malo koja zgrada, moći ispuniti obvezu dostave OIB-a. Predsjednici Tin, Tomica i Edis na kraju su pred brojnim (Liderovim) novinarima rekli da je sastanak na vrhu, kao i uvijek do sada, bio uspješan te da će, kao i uvijek do sada, nastaviti čuvati hrvatsko zgradarstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga.

POST SCRIPTUM

Čak i da se nekim čudom suvlasnici dogovore da će određenog dana u određeno vrijeme doći k javnom bilježniku ili u HEP, predsjednici Tin, Tomica i Edis upozoravaju na sljedeći veliki problem – pitanje je hoće li itko htjeti dati svoj OIB za potrošnju struje u zgradi. Ako suvlasnici iz nekog razloga ne budu plaćali stubišnu ili garažnu struju, HEP može pokrenuti ovrhu protiv stanara koji je uime zgrade dao svoj OIB.

18. travanj 2024 06:38