Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Kopernikanski obrat u radu nedjeljom

30. Studeni 2019.
Martin Evačić

Prošlotjedni tekst iz ove rubrike o (ne)radnoj nedjelji dobio je zanimljiv epilog ovog utorka na presici Sindikata trgovine koji, naravno, traži ozakonjenje neradne nedjelje (s iznimkama) i šalje prijedlog u Ministarstvo gospodarstva.

Ništa novo. Novost je, međutim, u tome što su sindikalci ovog puta doveli i predstavnike poslodavaca, koji su ovaj put također – ovako ili onako – za reguliranje rada nedjeljom. Sad će i Vlada lakše smisliti model. Ali otkud kopernikanski obrat? Jesu li poslodavci postali društveno odgovorniji?

Naknadno sam shvatio da sam odgovor dobio još u subotu, nakon što sam u svome velikom kvartovskom dućanu jednoga trgovačkog lanca više od pola sata čekao u redu na odjelu svježeg mesa. Mesar mi se ispričavao, kao i svim stalnim kupcima, da, eto, nemaju dovoljno ljudi. Nigdje ne mogu naći trgovce, a pogotovo mesare. I direktor NTL-a, ujedno predsjednik HUP-ove udruge trgovine Martin Evačić, spominjao je kao jedan od razloga veliki odljev radne snage. Tako je moguće da će radna nedjelja biti kolateralna žrtva egzodusa u Njemačku, Irsku…

23. travanj 2024 16:05