Komentari
StoryEditor

Igor Žonja: Tržište rada neće ovisiti o novoj zaposlenosti

04. Siječanj 2020.
Piše:
piše Igor Žonja
[email protected]
Trend iz 2018., koji pokazuje da interno tržište rada pada ili eventualno raste ovisno o fluktuaciji, nastavit će se i iduće godine

Tržište rada u Hrvatskoj je, gledajući samo interne transakcije i kretanja, već 2018. prestalo rasti. U 2019. smanjio se intenzitet emigracije stanovništva, a od početka godine stopa imigracije nešto je porasla.

Sve je to posljedica usporavanja europskoga gospodarskog rasta, ponajprije njemačkog, a pritom se stvara nervoza o vezi s dolaskom nove krize, čime se donekle utječe na njezino izazivanje. Također, iznimno dugo razdoblje tijekom kojeg se u Europi tiskao novac oživilo je sve gospodarske aktivnosti na Starom kontinentu, međutim, postavlja se pitanje hoće li tako dugo razdoblje potpomognutog poticanja razvoja rezultirati uništavanjem tržišnog natjecanja.

Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama jedanaest su uzastopnih mjeseci tiskali novac, zbog čega su ekonomisti, nakon što su s vremenskim odmakom analizirali učinke, zaključili da je proces počeo tri mjeseca prekasno i trajao čak pet mjeseci predugo. Iz toga vidimo kako je društvo koje je u mnogočemu razvijenije nego europsko kritično prema svojim postupcima.
Volio bih da smo u Europskoj uniji, a posebno u Hrvatskoj, više tržišno orijentirani, uz minimalan utjecaj države, jer to pretpostavlja zdraviji rast. Ne trebamo se opterećivati time hoće li i kada nova kriza doći jer povijest nas uči da na njezin dolazak svakako možemo računati, kao i da točno vrijeme njezina dolaska ne možemo precizno predvidjeti.
No, što možemo učiniti?

Ubrzati zapošljavanje stranaca

Odgovor bi bio unaprijediti svoje društvo odmah, najbolje što znamo i umijemo, usavršiti praćenje ekonomskih trendova kako bismo mogli reagirati na vrijeme te biti tržišno orijentirani uz minimalne utjecaje države. Što će biti s tržištem rada u 2020.? Trend iz 2018., koji govori kako interno tržište rada pada ili eventualno raste ovisno o fluktuaciji, a ne temelji se uvelike na novoj zaposlenosti, nastavit će se i u idućoj godini.

Otvaranje austrijskog tržišta, koje od prvog srpnja 2020. ukida radne dozvole za hrvatske radnike, neće znatno povećati iseljavanje zato što druga tržišta usporavaju, a Europska unija otvara granice i za naše susjede. Također, ne očekujem osjetan rast useljavanja radne snage u Hrvatsku jer i naš rast usporava. Kad je riječ o kvotama za uvoz stranih radnika, o kojima se često raspravlja, smatram da je od raspisivanja kvota i određivanja konačnog broja stranih radnika koji se mogu zaposliti u Hrvatskoj važnije ubrzati cjelokupan proces zapošljavanja stranaca i smanjiti administraciju.

Već nekoliko godina pišem kako je ovo idealno vrijeme da znatno smanjimo pretjeranu zaposlenost u javnom sektoru jer je to karcinom našeg društva, međutim, i zadnji događaji – štrajk prosvjetara i reakcije vladajućih – pokazuju da Vlada nije spremna preuzeti odgovornost, povisiti plaće i razraditi njihovu diferencijaciju te istodobno smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru.
U tijeku su predsjednički izbori, uskoro slijede i parlamentarni, a trenutačno ponašanje Vlade govori u prilog tome da nije otvorena za strukturne reforme koje će unaprijediti naše društvo.

Tko (ni)je spreman za promjene

Doduše, imam dojam da za promjene nisu spremni ni građani, osobito ako se direktno dotiču njih samih. No, nadam se da griješim. Ponavljam, uskoro će izbori i narod će moći poručiti što doista želi.
Zbog usporavanja rasta ne očekujem nikakve drastične promjene na tržištu, ali vjerujem da bi znatno smanjenje javnog sektora i restrukturiranje društva imali pozitivan učinak na smanjenje iseljavanja stanovništva i omogućili nam kvalitetno i održivo upravljanje imigracijom.

Što ćemo činiti mi u Tao on-lineu (Moj posao)?
Nakon deset godina kontinuiranog i šest godina ekstremnog rasta našeg poslovanja, tijekom kojeg smo u posljednje dvije godine obavili akvizicije u Makedoniji, Sloveniji i BiH, ove godine on je usporio. U godini pred nama očekujemo blaži organski rast, ali i jak uzlazni trend u poslovanju svojih akvizicija. Planiramo konsolidirati poslovanje (što sam predložio i drugima), nastavit ćemo teritorijalne akvizicije, a htjeli bismo tehnološki napredovati i proširiti područje svoga djelovanja. Također, u Alma Mediji, našoj matičnoj tvrtki, dogodile su se pozitivne promjene te očekujem kako ćemo unaprijediti internu korporativnu suradnju, što će rezultirati zadovoljstvom naših domaćih i internacionalnih klijenta. 

19. travanj 2024 11:05