Komentari
StoryEditor

Ivan Čulo: Dogodila se jedna od većih promjena u poštanskoj povijesti - primatelja više nećemo vezati uz adresu stanovanja

12. Lipanj 2020.
Ivan Čulofoto Ratko Mavar

Piše: Ivan Čulo, predsjednik uprave Hrvatske pošte

Hrvatska pošta s poslovanjem nije stala niti jedan dan za vrijeme krize. Naravno da nije niti nas obišao pad prihoda, kao i brojni izazovi koje smo rješavali doslovno na dnevnoj razini. Od nabave opreme, izuzetno brze prilagodbe poslovanja sukladno uputama nadležnih službi pa sve do prilagodbe poslovnih planova za ovu godinu zbog trenutačnog pada prihoda već od ožujka. Naš najveći izazov je što su se zapravo ubrzali trendovi koje očekujemo, poput još bržeg rasta paketskog biznisa, a za što nam je nužno da investicije koje smo ionako planirali realiziramo u što kraćem roku.

Izazovi koje danas mogu istaknuti su oni u međunarodnom prometu. Pošte se vežu uz civilne zrakoplovne rute, tako da dok se ne ostvari normalizacija zrakoplovnog prometa, kontinuirano dolazi do određenih obustava u međunarodnom prometu. To se naravno rješava na dnevnoj bazi.

Očekivani trendovi rasta paketskog biznisa, a koji se naravno direktno veže uz rast e-trgovine preklapaju se s našim planovima i to je realnost poštanskog biznisa globalno. Osim toga, kao posrednik u komunikaciji, ubrzavamo naše procese digitalizacije i lepezu usluga koju ćemo nuditi korisnicima. Korona je potvrdila da je razvojna strategija koju smo si zacrtali prije gotovo tri godine postavljena ne samo sukladno zahtjevima korisnika kojih smo svjesni, već i vizionarski.

U našem biznisu možemo reći da se fokusiramo na digitalizaciju, efikasnost i usmjerenost na korisnika koji je primatelj / konzument naše usluge. Ono što je jedna od većih promjena u poštanskoj povijesti općenito je to da primatelja više nećemo vezati uz adresu stanovanja, već pošiljka mora biti njemu dostupna gdje god se nalazio. Pošiljka će se vezati uz osobu, a ne uz njenu adresu.

Osim ekonomskih posljedica koje su neminovne kad se obustave tijek i promet robe i ljudi, siguran sam da ćemo svjedočiti i brojnim promjenama navika koje su se stekle ili intenzivirale upravo tijekom suočavanja svijeta s ovakvom krizom. Ono čemu nas je povijest naučila jest da smo prilagodljivi. Sve emocije i nagoni koji nas pokreću prisutni su u nama bez obzira na uvjete u kojima živimo. Naravno, drukčije se manifestiraju i u različitoj mjeri. Ako me pitate koliko će trajati gospodarski oporavak - sve dok se ne dovede u ravnotežu.

Ako me pitate kako će izgledati iz perspektive ljudi - sigurno ćemo imati kolektivno pamćenje kao što su imale generacije prije nas koje su se susrele s pandemijama. Činjenica je da smo prva generacija koja se susrela s ovakvom pandemijom, a da smo istovremeno imali internet, e-trgovinu, kurirske dostave… Imali smo mogućnost provesti fizičku distancu uz socijalnu povezanost. Sklon sam vjerovati da će oni koji su inače pokretači to opet biti.

16. travanj 2024 07:04