Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Kad zakaže tehnologija, pomoć za slanje JOPPD-a zatražite od referenta

21. Listopad 2019.
porezni referent

Već više od mjesec dana fizičke osobe koje su obvezne Poreznoj upravi slati izvješća isključivo sustavom ePorezna to ne mogu napraviti jer ne mogu digitalno potpisati dokument. Ako nema te mogućnosti, ne mogu ni kliknuti 'pošalji'

Za sve one 'slobodnjake' koji imaju problema sa slanjem obrazaca JOPPD ​Poreznoj upravi pronašao sam privremeno rješenje – mogu vam pomoći vaši porezni referenti ako su voljni to učiniti, a vjerujem da jesu. Moja porezna referentica pomogla mi je da prebrodim taj problem koji je nastao prije već više od mjesec dana.

Za one koji ne trebaju slati obrasce JOPPD ​ samo ću ukratko objasniti o čemu je riječ. Naime, slobodni novinari i druga zanimanja (primjerice odvjetnici) moraju svaki mjesec slati dva obrasca JOPPD, za putne naloge i doprinose, sustavom ePorezna. Ako ne možete ući izravno putem ePorezne (kao što se meni događa posljednjih godinu dana), rješenje je ulazak putem sustava eGrađani (što ja činim) koji vas onda spaja na ePoreznu.

Tehničari šumom, a ja drumom

Kao slobodni novinar upisan sam u Registar poreznih obveznika (RPO) i, kao što sam naveo, mjesečno u ePoreznu ​šaljem ​obrasce JOPPD ​za putne naloge i doprinose. Budući da sam i u sustavu PDV-a, kvartalno šaljem obrasce vezane uz uplatu PDV-a državi (koji meni isplaćuje Lider nakon što mu ispostavim račun). Svi ti obrasci, kad se unesu u sustav ePorezna, moraju se potpisati s pomoću digitalnog certifikata – i upravo mi je tu u rujnu nastao problem. Naime, u dijaloškom okviru ePorezna od rujna pa do danas ne nudi opciju 'potpiši'. Dakle, sve napravim, ali ne mogu potpisati obrazac JOPPD, a to znači da ga ne mogu ni poslati Poreznoj upravi klikom na 'pošalji'.

Kontaktirao sam s tehničkom službom Porezne uprave (PU) e-poštom (drukčije ne može), ali ondje ili oni nisu razumjeli mene ili ja nisam razumio njih. Zamolio sam PR službu PU-a i to je urodilo plodom, ali tek toliko da se shvati da imam problem s digitalnim potpisom.

Stvar je u tome što, primjerice, isti dan kad uplatite doprinose morate poslati obrazac JOPPD. Prošli mjesec, u rujnu, nisam uspio poslati obrasce ni za putne naloge ni za doprinose iako sam uredno platio obveze. Moram priznati da mi nije bilo svejedno jer ne znam kako će to Porezna tretirati. Ipak, odlučio sam te obrasce pretvoriti u PDF i ispisati te odnijeti poreznoj referentici i pitati nju u čemu je problem.

Rekla mi je da nisam jedini koji se žali, da mnoge fizičke osobe imaju probleme s ePoreznom. Pitao sam je hoću li imati problema zato što nisam na vrijeme isporučio obrasce. Rekla mi je da neću i da pokušam ponovno bez obzira na to što kasnim jer su, kako mi je rekla, nešto mijenjali u sustavu. Pokušao sam ponovno sutradan pa sljedeći dan, pa sljedeći… i odustao. Računao sam na to da sam obrazac predao u tiskanom obliku i da ne bi trebalo biti problema.

Referentica ponudila pomoć

Ipak, sad u listopadu morao sam poslati obrasce za rujan, pa s obzirom na to da nisam uspio, brže-bolje otišao sam k referentici i rekao joj da i dalje ne mogu slati obrasce. Onda mi je ona ponudila rješenje – da je ja opunomoćim da može ući umjesto mene u ePoreznu i unijeti podatke te ih poslati Poreznoj upravi. Iako je riječ o ovlasti koju sam joj odmah pristao dati (jer ionako mogu provjeravati sve naše podatke), to se zapravo zove 'opoziv'. Ne znam zašto opoziv, ali moram priznati da mi nije ni palo na pamet pitati jer mi je bilo važno riješiti taj problem, pogotovo zato što se taj 'opoziv' može opozvati u onom trenutku kad sami ponovno uđete u sustav ePorezna. Dakle, ovlast koju ste dali osobi automatski se poništi.

Dogovorio sam se s referenticom da ovaj mjesec ona to obavi, a u studenome ću ponovno pokušati ja. Nadam se da će u Poreznoj upravi riješiti taj problem jer se, sigurno, i ostali uzrujavaju kao i ja hoće li nas Porezna kazniti (iako mi je rečeno da neće). U svakom slučaju, svi vi koji imate probleme, idite k svojim referentima/referenticama i zamolite ih da im date ovlast (opoziv) kako bi umjesto vas unijeli podatke s obrazaca JOPPD ​i poslali ih sustovom ePorezna Poreznoj upravi. 

POST SCRIPTUM
Osim slanja obrazaca JOPPD-a za fizičke osobe ovlašćivanjem (opozivom) poreznih referenata ljudi slobodnih zanimanja mogu riješiti isti problem i pri slanju obrasca PDV-a (upravo do 20. listopada treba poslati obrazac za treći kvartal). No, kako mi je rekla ljubazna referentica (moram ih zaista pohvaliti, ima ih nekoliko u uredu), kad je u pitanju digitalni obrazac U-RA (Knjiga primljenih ulaznih računa), za njega nemaju aplikativnu mogućnost unosa. U-RA je nova obveza uvedena ove godine, no kao laiku čini mi se da će za nju biti najmanji problem ako je ne pošaljemo. U svakom slučaju, predlažem da i nju pretvorite u PDF, ispišete i odnesete poreznom referentu.

14. travanj 2024 08:33