Komentari
StoryEditor

Kostas Nebis: Digitalizacija i razvoj neraskidivo su povezani

06. Siječanj 2021.
Kostas Nebis
Piše:
Kostas Nebis
Hrvatski Telekom
Za Liderovu publikaciju Poslovna 2021. mnogi decison i opinion makeri napisali su svoje viđenje onoga što očekuju u 2021. godini. Ovaj tekst napisao je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma

Kaže se da optimist čeka Novu godinu vjerujući u njezin potencijal, a da pesimist želi ispratiti Staru godinu kako bi bio siguran da je završila. Znajući kakva je 2020. bila i s obzirom na to da nećemo tako brzo zaboraviti njezinu 'ostavštinu', 2021. gledamo s nadom da će biti bolja.

Ova je godina bila izazovna, zahtjevna i nepredvidljiva. Nema industrije koja nije osjetila posljedice COVID-19 i svi smo se morali prilagoditi novim uvjetima poslovanja. Pandemija je istodobno bila i katalizator promjena te smo vidjeli kako tehnologija igra presudnu ulogu u našim životima jer nam je omogućila da poslovno i privatno funkcioniramo.

Godina 2020. jasno je pokazala koliko su ICT infrastruktura i digitalizacija važne za naš svakodnevni život i poslovanje. Bez njih naši bi se životi praktički zaustavili. U izazovnoj situaciji bez presedana najvažnije je bilo ostati povezan i usluge koje smo osigurali bile su krucijalne za prilagodbu 'novom normalnom'.

Novo poglavlje

Iako ne možemo predvidjeti budućnost, možemo s popriličnom sigurnošću očekivati nastavak nekoliko trendova i sljedeće godine. Digitalizacija će nastaviti biti ključni pokretač gospodarstva koje unatoč izazovima iz ove situacije može izići inovativnije i konkurentnije. Hrvatski Telekom je tijekom 2020. aktivno pružao potporu gospodarstvu, poduzećima i društvu, što je postavilo temelje za brži oporavak 2021. Nastavili smo intenzivno ulagati u infrastrukturu, ubrzali uvođenje optike po cijeloj Hrvatskoj te njome pokrili još 20 posto više kućanstava i poslovnih subjekata.

Taj tempo namjeravamo zadržati i iduće godine. Ove godine pokrenuli smo i prvu komercijalnu 5G mrežu koja je u kombinaciji s optikom najvažnija poluga za buduću digitalizaciju Hrvatske.

Tehnologija pete generacije, kojom trenutačno pokrivamo četrnaest gradova diljem Hrvatske i više od milijun stanovnika, važna je prekretnica za zemlju i temelj budućega razvoja. Zbog njezine široke primjene gotovo ne postoji područje koje od 5G-a neće imati koristi jer ta tehnologija omogućava brži i kvalitetniji pristup internetu, brži odgovor mreže i masovnu povezanost s oko milijun povezanih uređaja po četvornome kilometru, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija.

Komercijalnim pokretanjem prve 5G mreže u zemlji Hrvatski Telekom ​otvorio je novo poglavlje u razvoju digitalnog društva i gospodarstva pripremajući Hrvatsku za digitalnu transformaciju utemeljenu na industriji 4.0. Tako smo Hrvatsku pozicionirali uz bok brojnim europskim i svjetskim zemljama koje već iskorištavaju prilike koje 5G tehnologija pruža. Trenutačna 5G mreža koristi se postojećim frekvencijama dok čekamo dražbu za 3,5 GHz spektar koja će se održati 2021., a koja će rezultirati dodatnim nadogradnjama i dva do tri puta većim brzinama i mogućnostima nove upotrebe u mnogim sektorima: zdravstvu, proizvodnji, poljoprivredi, obrazovanju, energetici, prometu…

5G jedan je od najvećih pokretača hrvatskoga gospodarstva čiji bi utjecaj do 2035. mogao biti između 1,5 i čak 18 milijardi eura, ovisno o tome koliko aktivno Hrvatska pristupi ostvarenju tog potencijala

Budući da se poslovno okružje neprestano i sve brže mijenja, važno je biti brži od promjene, štoviše, upravljati njome inovacijama za kojima će potražnja biti još veća 2021. To se odnosi na inovacije u digitalnim uslugama poput upotrebe clouda i interneta stvari (IoT), čime se osigurava povezanost s mnogim uređajima te također transformira način na koji kompanije uvode inovativne digitalne korisnikocentrične usluge i one-stop rješenja koja će povećati učinkovitosti te pojednostavniti i unaprijediti korisničko iskustvo, pogotovo jer najnovija istraživanja pokazuju 60-postotni rast korištenja digitalnih usluga u usporedbi s razdobljem prije pandemije korone, kao i da se više od 90 posto ispitanika planira nastaviti intenzivno koristiti digitalnim uslugama u budućnosti.

Nema poslovnog subjekta, velike korporacije ili malog obrtnika koji nije prepoznao pogodnosti digitalizacije te će svi tražiti načine da maksimalno iskoriste njezine mogućnosti za svoju transformaciju i rast.

Ključne su poluge za inovacije pritom sljedeće:

  • Cloudifikacija – kompanije iz različitih industrija sele poslovanje u oblak, što im omogućava fleksibilnost, učinkovitije upravljanje procesima, potiče inovacije i omogućuje im stjecanje ili zadržavanje konkurentske prednosti. Hrvatski Telekom kao vodeći tehnološki partner uslugama podatkovnog centara, platformom Azure i s Combisovim znanjem i iskustvom može odgovoriti na sve potrebe korisnika.
  • Senzorizacija – IoT platformama koje omogućuju modernizaciju i automatizaciju razvijat će se pametni gradovi koji će primjenjivati rješenja za održivo gospodarenje otpadom, pametni parking, e-mobilnost i pametnu rasvjetu. Proveli smo niz projekata pametnih gradova diljem Hrvatske koji njihovim građanima omogućuju viši životni standard.
  • 5G infrastruktura – podržat će uvođenje velikog broja novih poslovnih modela i industrija. Odličan primjer za to jest projekt Campus Network koji smo razvili s FER-om. Zajednički smo razvili prvu privatnu 5G mrežu u Hrvatskoj koja će omogućiti rad na razvojnim projektima utemeljenima na industriji 4.0, pametnoj tvornici te raznim primjenama 5G-a.

Uspjeh će biti određen korisničkim iskustvom, posebice digitalnim. Korisnici prelaze na digitalno bez obzira na dob. To nije privremeni trend, već realnost koju svi koji žele biti uspješni u budućnosti moraju uzeti u obzir sada, jer najbolje iskustvo u digitalnom svijetu postaje minimum koji od tada očekujete. Kao rezultat toga nužno je stvoriti napredno digitalno iskustvo u smislu praktičnosti, brzine, stabilnosti i kvalitete.

U Hrvatskom Telekomu potičemo digitalizaciju interakcije s korisnicima, uvodimo nove funkcionalnosti i neprestano poboljšavamo svoje digitalne kanale te primjećujemo velik rast – i broja korisnika i njihova zadovoljstva. Primjerice, naša aplikacija MojTelekom ​danas ima 52 posto više korisnika od početka godine. Istodobno najveće zadovoljstvo vidimo među korisnicima HT-ovih digitalnih kanala, što je jasan pokazatelj da naši digitalni kanali čine svakodnevnicu korisnika jednostavnijom i pametnijom. Daljnjom digitalizacijom korisničkog putovanja i procesa digitalno ih osnažujemo, što je u skladu s njihovim sve većim očekivanjima.

Zadovoljstvo 'SmartWorkom' ​

Angažman zaposlenika uvijek je bio ključan element uspjeha poduzeća, a prelazak na udaljeni i virtualni način rada izazov je za povezanost, komunikaciju i operativne modele. Prihvaćanje digitalnih kolaboracijskih alata, uvođenje novih alata za upravljanje na temelju ishoda te uspostavljanje novih principa vodstva bit će ključni čimbenici uspjeha na digitalnijemu radnome mjestu u budućnosti. Mi u HT-u to smo transformacijsko putovanje prošli uvođenjem ​SmartWorka, novoga operativnog modela​ koji je kombinacija najboljeg od rada od kuće i u uredu.

Koliko smo bili uspješni u tome, pokazuje najveće zadovoljstvo zaposlenika u povijesti naše kompanije. S godinom pred nama okružje je i dalje vrlo volatilno i nepredvidivo. Međutim, ono nudi i mnogo mogućnosti onima koji će ih znati prepoznati, koji će moći brže se prilagoditi, uvesti prave alate i praksu koji će im omogućiti da prilagode svoj operativni model i ostanu konkurentni i relevantni svojim korisnicima.

U Hrvatskom Telekomu, najvećem privatnom investitoru u hrvatsku ICT industriju, predani smo pružanju potpore svojim korisnicima i cijelomu hrvatskom društvu. Ulaganjima u mrežnu infrastrukturu i digitalne usluge povezujemo sve s mogućnostima koje digitalizacija pruža, a upravo je ona ključna poluga za razvoj i povratak gospodarstva rastu u 2021. 

20. travanj 2024 10:51