Komentari
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Ekonomski savjet da - stožer ne!

27. Ožujak 2020.
Andrej Plenković, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Marko Pavić

Medijske najave da premijer Andrej Plenković ide u osnivanje Kriznog ekonomskog stožera izazvale su pozitivne reakcije u većem dijelu poslovne zajednice, nezadovoljne prvim paketom ekonomskih mjera vlade, kao odgovorom na korona krizu.
Treba, međutim, biti oprezan i ne gajiti prevelika očekivanja od stožera u kojemu bi sjedili, kako se najavljuje, ugledni ekonomisti, gospodarstvenici pa i predstavnici opozicije.

Ovo što se najavljuje može i treba biti vladin krizni ekonomski SAVJET, a ne STOŽER. Stožer podrazumijeva zapovjedni lanac i operativce. To nije debatni klub.

Zamislimo u kakvoj bi poziciji bili Božinović i Beroš da prije neke hitne odluke moraju raspravljati s predstavnicima raznih medicinskih škola (testirati naširoko ili ciljano npr.). I još s predstavnicima udruge liječnika, udruge pacijenata, udruge dobavljača lijekova... U ratu smo, ne mogu civili (istaknuti ekonomisti, poduzetnici i sl.) operativni naređivati zapovjednicima (ministrima). 



Ako premijer želi ekonomski krizni stožer, mora naći njegovog čelnika, tj. podpredsjednika za gospodarstvo. Ako mu je to komplicirano, neka se odluči za jednog direktnog savjetnika, bilo da je ekonomist, menadžer, biznismen ili političar. Koji ekonomskim promišljanjima odgovara sadašnjom potrebom za intervencionističkom ulogom države. U sinergiji s privatnim poduzetničkim sektorom. A na čelu kriznog ekonomskog stožera onda mora biti premijer. U takvoj raspodjeli mogla bi se naći ravnoteža između legitimnih obrambenih interesa stabilnosti proračuna i potreba upumpavanja dovoljne količine novca u posrnulo gospodarstvo. To bi, na kraju, pomoglo i ministrima, prvenstveno Mariću i Horvatu.

Savjet je svakako dobro došao, kao mjesto testiranja ideja i kontrole rješenja. Ali sastav individualaca takve vrste i bez firmalnih ovlaštenja i ljudstva pod sobom, jednostavno ne može biti stožer.

Naravno, uvijek postoji i jednostavno rješenje. Kad već nemaš rješenje, suspregni ego i prekopiraj tuđe rješenje. Evo na primjer krajnje jedostavan, čini se brzo i bez komplikacija provediv slovenski krizni paket.

25. travanj 2024 08:56