Komentari
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Mate Rimac stvara probleme

12. Studeni 2020.
Mate Rimac
Vjerovatelji u svemoć slobodnog tržišta ne mogu doći k sebi. Njihov idol Mate Rimac traži da država ‘odabere pobjednika‘ i odlučno krene u stvaranje hrvatske industrije autonomnih vozila. No, nema straha! Neće ga Vlada poduprijeti. Imamo mi turizam, ne treba nama autoindustrija

Probitačni poduzetnik Mate Rimac upustio se u osnivanje Udruge za poticanje i reguliranje autonomnih vozila. Duboko uronjen u tehnologiju električnih, a posljedično i autonomnih automobila, Rimac iz svega glasa upozorava na to da postoji mogućnost da – nakon dvije propuštene prilike – Hrvatska razvije autoindustriju. Da postane centar za električna i autonomna vozila.

Vjerovatelji u svemoć slobodnog tržišta ne mogu doći k sebi. Njihov idol Mate Rimac traži da država 'odabere pobjednika' i odlučno krene u stvaranje hrvatske industrije autonomnih vozila. Taj poduzetnik nevjerojatne energije i upornosti, zapravo, ne traži da Vlada 'odabere pobjednika'. On samo traži da država prepozna tržišne pobjednike i da ih iskoristi za opće dobro.

Neoliberalni duh Banskih dvora

Šanse su mu minimalne. Ova je vlada, kao i prethodne hrvatske vlade, 'cijepljena' od prepoznavanja, pomaganja i iskorištavanja uspješnih poduzetničkih nukleusa. Zaklinje se u promjenu strukture gospodarstva, ali u praksi linearnim rješenjima kakav je peti krug navodne porezne reforme cementira postojeću strukturu koja ni u dobrim godinama nije mogla potaknuti rast BDP-a veći od tri posto.

Rimac je prije više od godinu dana premijeru uručio 'Analizu i prijedlog razvoja automobilske industrije u RH'. Nije se dogodilo ništa. Nedavno je premijer Plenković primio Matu Rimca – koji je opet upozorio da se otvara prilika vezana uz autonomna vozila. U izvještaju sa sastanka stoji da će Vlada 'dati institucionalnu podršku svim investitorima koji u Hrvatskoj razvijaju i primjenjuju najnovije tehnologije'. Ključne su riječi 'svim investitorima'. Premijer je još jednom poslao jasnu poruku da ne želi preuzeti rizik i posebno poduprijeti pojedini industrijski sektor. To je odmah dovoljan signal državnom aparatu da ideju o automobilskoj industriji ne uzima ozbiljno.

Kad nešto dođe iz Europske komisije, u Banskim dvorima to obično sa strahopoštovanjem uzmu na znanje. Bruxelles je među strateške industrije koje će se ubuduće potpuno razvijati u EU naveo baš 'elektrificirana, automatizirana i povezana vozila'. Dakle, otpada poznati alibi-argument da 'to nije prema pravilima EU'. Moglo bi se kad bi se htjelo.

Ali za pametno povezivanje uspješnih tržišnih pobjednika (kakvih, kad je o hardveru i softveru za autonomna vozila riječ, u Hrvatskoj ima) i države potreban je sasvim drukčiji pristup pisanju Nacionalne razvojne strategije 2030. od onoga koji je vidljiv u nacrtu tog dokumenta. Prepoznavanje prilika i tvrtki koje ih mogu iskoristiti sofisticiran je državni posao. Za koji državni aparat nije sposoban. Niti vodstvo ima volje oduprijeti se diljem svijeta kompromitiranom neoliberalnom duhu koji godinama luta hodnicima i uredima Banskih dvora.

Važniji su digitalni nomadi

Čak i ono malo zahtjeva EU za detektiranje tržišnih pobjednika koji imaju potencijal doprinosa nacionalnoj ekonomiji izgubilo se u bespućima birokratske zbiljnosti. Prije nekoliko godina donesena je Strategija pametne specijalizacije koja je odredila nekoliko potentnih grana. Premijer je nikad nije spominjao. U međuvremenu trebalo ju je aktualizirati. Pa bi industrija autonomnih vozila dobila brži pristup europskim sredstvima za istraživanje i razvoj. To se nije dogodilo, zbog čega redefinirana pametna specijalizacija neće postati dio Nacionalne razvojne strategije 2030. (sve to planiranje traži, tko bi rekao, kapitalistička Europska unija). Nije ni čudno kad se u pet godina promijenilo troje ministara gospodarstva. A možda dođe i četvrti…

Dio krivnje snosi i oporba. Prihvatljivo je da ministra gospodarstva i energetike Ćorića rešetaju zbog onih vjetroelektrana. Ali bi bilo još korisnije da ga pritišću zbog pametne specijalizacije, novih dobavnih lanaca unutar EU, pa i razvoja industrije autonomnih i električnih vozila. Ali za to bi i oporbeni zastupnici morali zagrijati stolac.

Mate i ekipa neće odustati. Nešto će sami i napraviti. Ali to će biti daleko od onoga što su u prethodnoj prilici, kad je o automobilskoj industriji riječ, napravile Češka i Slovačka.

Na kraju treba biti pošten pa priznati da aktualna Vlada ipak ima snage i volje protežirati jedan sektor – zakonodavstvo za pomodarsko privlačenje tzv. digitalnih nomada preko noći je prilagođeno. Što će nama autoindustrija, imamo mi turizam.

20. travanj 2024 11:48