Komentari
StoryEditor

Pavao Vujnovac: ‘Naše financijsko tržište ne nudi adekvatne poluge za snažniju investicijsku aktivnost‘

05. Rujan 2020.
Pavao Vujnovac, predsjednik uprave ENNA Grupe
Lider je, kao i svake godine, objavio ekskluzivnu publikaciju 1000 najvećih u kojoj detaljno analiziramo poslovanje najvećih kompanija u Hrvatskoj. U toj smo publikaciji anketirali čelne ljude najvećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo njihove kolumne, a ovu je napisao Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA Grupe

Prošla godina je probudila u određenoj mjeri gospodarski optimizam. Jačanje potrošnje i pozitivan trend u investicijskom okruženju bili su važan pokazatelj političke i gospodarske stabilnosti. Uspješno su sanirane prve posljedice problema u brodogradnji, a Fortenova i Petrokemija su u dobroj mjeri stabilizirale svoje poslovanje. Kada se osvrnemo na energetski i logistički sektor, prošla godina je donijela neke globalne izazove, poput krize na tržištu nafte i plina, ali možemo prilično zadovoljno gledati na ostvarene rezultate unatoč poslovanju u iznimno volatilnom okruženju.  

PPD i ENNA su uspješno odgovorili na sve podražaje i nastavili provedbu svoje strategije diversifikacije. Ipak, unatoč pozitivnim pokazateljima, investicijska klima i administrativne barijere i nadalje predstavljaju neuralgičnu točku hrvatskog gospodarstva, a financijsko tržište je i nadalje konzervativno i bankocentrično te ne nudi adekvatne poluge za intenzivniju investicijsku aktivnost. Generalno, nedostaje adekvatan okvir za privlačenje i razvoj djelatnosti s visokom dodanom vrijednošću i pri tome izvozno orijentiranima. Ne možemo reći da smo značajnije mijenjali naše ciljeve i/ili planove za iduću godinu.

Kao sustav kontinuirano radimo na svojoj fleksibilnosti i učinkovitosti, što nam omogućava vrlo brzo prepoznavanje promjene trendova, a iznad svega mogućnost brze prilagodbe. Pandemija je donijela potpuno nove okolnosti koje smo vrlo brzo prihvatili i prilično uspješno na njih odgovorili, a u ovom trenutku je vrlo teško dati bilo kakve druge preciznije procjene.

Detaljnu analizu poslovanja 1000 najvećih kompanija u Htvatskoj možete pronaći u Liderovoj posebnoj publikaciji 1000 najvećih

25. travanj 2024 19:38