Komentari
StoryEditor

Nikolina Brnjac - Nova ministrica i njemački turisti

02. Kolovoz 2020.
 Nikolina Brnjacfoto Ratko Mavar

Broj fiskaliziranih računa prošli je tjedan u odnosu na isti tjedan prošle godine smanjen za 22 posto, a njihov iznos za 18 posto, pokazali su podaci Porezne uprave. Poreznici su objavili da je u ugostiteljstvu i turizmu izdano 29 posto manje računa, ukupno 8,76 milijuna, a iznos je smanjen za 37 posto, na 796 milijuna kuna.

I na autocestama prošlog vikenda promet je bio manji za 30 posto. No, prema podacima eVisitora, turistički je promet u srpnju na 59 posto noćenja u odnosu na prošlogodišnji. To je bilo dovoljno da ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavi da je vrlo zadovoljna. Kako i ne bi bila zadovoljna, prvih šest mjeseci njezin prethodnik Gari Cappelli završio je na oko 30 posto lanjskog rezultata. Kao da je nova ministrica sama dovela nove turiste.

Šalu na stranu, situacija će tek postati ozbiljna. Njemački turisti pokazali su se najvjernijima – ostvarili su samo osam posto manje dolazaka nego lani. A u četvrtak su njemački statističari objavili podatak o BDP-u u drugom kvartalu. Bundesbank očekuje rekordan pad, veći od onog iz drugog kvartala 2009. kad je njemački BDP na vrhuncu krize potonuo 7,9 posto. Analitičari se pribojavaju dvoznamenkastog pada. A to je podatak koji treba zabrinuti i ministricu turizma i ministra financija i sve nas.

25. travanj 2024 06:09