Komentari
StoryEditor

Porezne olakšice na teret gradova

12. Listopad 2019.

Udruga gradova izračunala je, a Jutarnji objavio, da će porezne olakšice za mlade gradske proračune stajati oko pola milijarde kuna. Oslobađanje mlađih od 25 godina od poreza na dohodak i prepolovljavanje tog poreza onima između 25 i 30 godina stajalo bi Zagreb gotovo 287 milijuna kuna, što je 3,7 posto gradskog proračuna.

No najteže će stradati Čakovec – 5,9 posto proračuna (9,1 milijun kuna), Krapina 4,9 posto (2,4 milijuna), Varaždin 4,8 posto (14,7 milijuna kuna)… Dakle, oni gradovi koji zapošljavaju najviše mladih sad postaju žrtvama svoje politike.

Zdravko Marić po 'dobrom starom običaju' s tuđim, lokalnim, proračunima 'mlati po gloginjama', što će osjetiti svi gradonačelnici. Stoga je to nova fronta protiv vlasti. A imati sve gradonačelnike, pa čak i HDZ-ove, u oporbenom gardu uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora mogao bi biti argument za odustajanje od ove mjere.

Problem s gradonačelnicima Vladi je znatno opasniji od kuknjave poslodavaca koji će zaposlenicima kad prijeđu u višu starosnu kategoriju morati 'smanjivati' plaće ili poreznu razliku plaćati iz vlastitog džepa. No možda Marić pronađe neke kompenzacijske rezerve kako bi odobrovoljio gradonačelnike. A poslodavci? Pa oni nisu najmasovnija biračka baza.
 

20. travanj 2024 04:26