Komentari
StoryEditor

Roberto Kutić: Budućnost se zbog korone počela ubrzano približavati

06. Lipanj 2020.
Roberto Kutić, suosnivač i COO Infobipa

piše: Roberto Kutić, suosnivač i COO Infobipa

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci naučili smo mnogo toga. Prvenstveno, fizičko prisustvo zaposlenika u uredima nije garancija uspjeha. Iako su naši zaposlenici radili od kuće i ranije, sada smo osjetili povećanje produktivnosti otkako smo uveli potpuni rad od kuće u naša četiri ureda u Hrvatskoj. Međutim, iako su se video konferencije i sastanci pokazali kao vrlo dobra alternativa, vidljiv je nedostatak socijalizacije i fizičke prisutnosti među timovima. To su nam potvrdili i zaposlenici u internoj anketi. Naši zaposlenici već petnaesti tjedan u kontinuitetu rade od kuće, a u kompaniji smo odlučili da ćemo svi u Hrvatskoj raditi od kuće još minimalno do početka rujna.

Dakako, omogućili smo da zaposlenici koji imaju nužnu potrebu rade iz naših ureda, a omogućit ćemo i timske sastanke za potrebe brainstorminga i suradnje uz pridržavanje svih potrebnih mjera opreza. Za sve zaposlenike koji rade od kuće na raspolaganje smo stavili, kao i do sada, svu potrebnu opremu iz ureda, kako bi imali optimalne uvjete za rad. U narednom periodu nastavljamo dovoditi top stručnjake za ključne pozicije koji nam mogu pomoći u daljnjem rastu, a koje karakteriziraju otvorenost, sklonost timskom radu i inovativnost te koji imaju 'mindset challengera' budućnosti.

Intenzivno idemo prema automatizaciji i digitalizaciji u svim segmentima poslovanja, interno i eksterno. Razvijamo se snažnije prema novim proizvodima koji našim klijentima omogućuju upravo to. Budućnost se zbog svih ovih okolnosti počela ubrzano približavati. Potreba i potražnja za našim alatima je povećana te radimo na proširenju našeg portfelja proizvoda. To je samo početak jednog velikog prostora pred Infobipom u koji smo ušli.

Gledajući dalje, sigurno je da nećemo imati fiksna radna mjesta u nekim dijelovima ureda. Dio ureda će biti roaming, tj. zaposlenici će unutar svojih odjela moći sjesti na bilo koje mjesto. Roamingom će se osigurati fizička distanca u zatvorenim prostorijama. Oni koji će htjeti raditi od kuće, moći će, jer će se generalno više moći raditi od kuće nego prije. Mnogo se vremena gubi i na putovanja na posao i s posla, što je pogotovo slučaj u velikim svjetskim gradovima, a to općenito narušava kvalitetu života zaposlenika. Također, pokazalo se i kako nema tolike potrebe za poslovnim putovanjima kao prije te se to vrijeme u budućnosti može puno bolje iskoristiti.

Sama pojava koronavirusa je sa zdravstvenog i gospodarskog aspekta negativna, ali po pitanju tehnologije donijela je ubrzani razvitak. Doći će do potpune digitalne revolucije i mnogo inovativnih digitalnih tehnologija, a za dio njih dobre temelje imamo u našim proizvodima, u Infobipu. Generalno gledajući, neke industrije će doživjeti ogroman rast, a ostale će se morati prilagoditi, što se i događa.

19. travanj 2024 09:34