Komentari
StoryEditor

Sándor Fasimon: Ina je predana transformaciji rafinerijskog sustava

17. Studeni 2020.
Sandor Fasimonfoto Ratko Mavar
U Liderovoj publikaciji 500 najboljih, čelni ljudi najvećih hrvatskih kompanija pisali su o svojim dosadašnjim rezultatima i tome što očekuju. Današnju kolumnu napisao je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Pandemija koronavirusa i istovremeni pad cijena nafte i plina uzrokovali su ekonomsku krizu bez presedana. Sve energetske kompanije, pa tako i INA, poduzele su mjere kako bi osigurale likvidnost i financijsku stabilnost poslovanja. Međutim, s obzirom na to da je izgledan nastavak pandemije i u 2021. godini, kretanje gospodarstva je i dalje neizvjesno. Procjenjujemo da će se oporavak nastaviti, ali će zaostajati za razinom prije krize. Stvarni će trend, međutim, uvelike ovisiti o ekonomskim ograničenjima zbog koronavirusa i zdravstvenoj situaciji u svijetu, što u ovom trenutku nije moguće pouzdano procijeniti.

Ovisno o cijenama nafte i plina na međunarodnom tržištu, očekujemo da će Inini prihodi sljedeće godine biti nešto viši ili na razini ovogodišnjih, a financijski rezultat kompanije ovisit će prije svega o spomenutoj brzini gospodarskog oporavka. Očekujemo i da će se transformacija energetskog sektora ubrzati radi postizanja EU-a i globalnih ciljeva održivosti te smanjenja emisija, uz sve više ulaganja u tom smjeru. Unatoč blagom oporavku gospodarstva nakon zastoja početkom godine, još uvijek svjedočimo nižoj gospodarskoj aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, stoga je smanjenje BDP-a u 2020. godini neizbježno. Također, moramo biti spremni za vrlo izazovnu iduću godinu.

Usprkos krizi, INA je predana transformaciji rafinerijskog sustava kako bi osigurala dugoročnu održivost i profitabilnost poslovanja. Tako u Rijeci ulažemo četiri milijarde kuna u projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, dok u Sisku nastavljamo s razvojem alternativnih održivih djelatnosti. Nedavno je projekt Biorafinerija zadovoljio formalne kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čime je službeno uvršten na Listu strateških projekata, a dodijeljen mu je i voditelj Operativne skupine koji će olakšati pripremu za implementaciju projekta. U tijeku je i prijava za sufinanciranje projekta iz Inovacijskog fonda EU.

Unatoč neočekivanoj situaciji, INA je brzo reagirala i u kratkom smo periodu prilagodili svoje poslovanje. Uspješno smo implementirali brojne mjere usmjerene očuvanju zdravlja i sigurnosti naših kupaca i zaposlenika, a to će nam, uz pružanje vrhunske usluge, ostati prioritet i u 2021. godini. S obzirom na sve veću digitalizaciju poslovanja i promjenu navika kupaca, pokrenuli smo potpuno novi digitalni koncept – program vjernosti INA Loyalty. Prepoznali smo i nove prilike te su naša INA Maziva u svega nekoliko dana na tržište stavile novi proizvod – dezinficijens za površine INA Dezinol, a čija je linije sada proširena i drugim proizvodima poput vlažnih maramica i dezinficijensom za ruke. Također, nastavit ćemo ispunjavati i našu najvažniju ulogu u društvu, a to je stabilna i sigurna opskrba tržišta gorivom.

23. travanj 2024 18:05