Komentari
StoryEditor

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine: Brzi oporavak se ne očekuje, već će biti potrebno pažljivo strateški planirati

11. Rujan 2020.
Sándor Fasimonfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Kata Pranić
[email protected]
Lider je, kao i svake godine, objavio ekskluzivnu publikaciju 1000 najvećih u kojoj detaljno analiziramo poslovanje najvećih kompanija u Hrvatskoj. U toj smo publikaciji anketirali čelne ljude najvećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo njihove kolumne, a ovu je napisao Sándor Fasimon predsjednik Uprave Ine

Ina Grupa je u 2019. godini ostvarila solidan rezultat te su poslovnu godinu obilježila vrijedna ulaganja. Unatoč zahtjevnijem vanjskom okruženju, u odnosu na 2018. godinu povećali smo prihode te ostvarili bolji novčani tok iz poslovnih aktivnosti. Ulaganja su rasla za 18 posto. U 2019. godini poduzeli smo povijesne korake za naše rafinerijsko poslovanje. Nastavili smo s našim programom INA R&M Novi smjer i donijeli odluku o ulaganju u projekt postrojenja za obradu teških ostataka. Od 2023. godine, kada se planira puštanje u pogon novog postrojenja, povećat će se konkurentnost rafinerije i unaprijediti struktura proizvoda povećanjem udjela proizvodnje profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva.

Osim toga, prvu polovinu 2019. godine obilježio je remont Rafinerije nafte Rijeka, najveći u povijesti kompanije, vrijedan 800 milijuna kuna. Rezultati tog projekta već se ogledaju u poboljšanju strukture proizvoda i smanjenom utjecaju na okoliš. Kada je riječ o maloprodajnim aktivnostima, naša je kompanija zadržala vodeću poziciju na tržištu, ali i povećala udio na ključnim tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Akvizicijom maloprodajnih lokacija u Crnoj Gori ojačali smo tržišnu poziciju u toj zemlji, što je u skladu s našim smjernicama o dodatnom pozicioniranju u regiji.

Ove godine, uslijed pandemije i nepredviđenih uvjeta poslovanja, INA je poduzela spomenute mjere za prilagodbu poslovanja zahvaljujući čemu smo održali stabilnost i osigurali dovoljan novčani tok za strateška ulaganja. Većina tih strateških ulaganja, koja nastavljamo bez obzira na krizu, usmjerena su na naše rafinerijsko poslovanje u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. Svakako ćemo nastaviti i s istraživanjem i eksploatacijom i u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu, prvenstveno u Egiptu. Imamo tri nove koncesije u istraživanju i proizvodnji u Hrvatskoj, dva u sjevernom dijelu i jedan u Dinaridima, a razmatramo kako nastaviti i s off-shore (odobalnim) aktivnostima u Jadranu. Posebno razvijamo međunarodne projekte, s naglaskom na Egipat, gdje smo već prisutni i želimo ojačati našu prisutnost i proizvodnju.

Što se tiče globalnog tržišta, u 2019. godini cijene Brenta bile su niže od prosjeka 2018. godine, a cijene plina bile su povijesno niske. Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj ubrzala je u prvoj polovici 2019. godine, a BDP je rastao u odnosu na 2018. U 2020. situacija je u potpunosti promijenila jer su uvjeti poslovanja i gospodarstvo pod utjecajem su ekonomske krize i tek je za vidjeti kakav će daljnji utjecaj imati pandemija koronavirusa. Brzi oporavak se ne očekuje, već će biti potrebno pažljivo strateški planirati temeljem onoga što smo u ovoj krizi naučili.

19. travanj 2024 11:27