Komentari
StoryEditor

Višnja Starešina: Ključeve sigurnosti europskog juga drže Rusija i Turska

02. Veljača 2020.
Bez obzira na revitalizirani program na Mediteranu ‘Sophia‘ i postupanje s migrantima dvojica jakih igrača, Erdogan i Putin, šalju poruke o tome tko upravlja i krizom u Libiji i pritiskom na Hrvatsku/EU iz Srbije i BiH

Naizgled ništa zajedničko nemaju ponovno oživljavanje 'Sophije' i žustra rasprava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića o hrvatskom tretmanu ilegalnih migranata s predstavnicima europske zelene i crvenkaste političke opcije pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta.

Oživljavanje 'Sophije' dio je još jednoga 'berlinskog procesa'. Prvotno je pokrenuta na vrhuncu migrantske krize 2015. kao odgovor Europske unije na priljev migranata iz ratnim sukobima uništene Libije. Riječ je o pomorskoj vojnoj misiji koja je, kao, trebala pomoći u prekidanju mreža za šverc ljudima. Zatim su joj proširili mandat i na nadgledanje kršenja UN-ova embarga na šverc oružjem te ilegalni izvoz nafte iz sjevernoafričkih država.

Bivša šefica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u 'Sophiji' je vidjela temeljni doprinos u borbi protiv nestabilnosti na afričkom dijelu Mediterana i jednako fundamentalni doprinos sigurnosti građana EU. Gotovo čudo od 'Sophije'. A u stvarnosti misija se ubrzo pretvorila u organizaciju prijevoza ilegalnih migranata iz Afrike (mahom Libije) u Europu (mahom u Italiju). Mnogi su je smatrali pravim mamcem za ilegalne migrante.

Božinović pod baražnom vatrom

Došavši na vlast s antiimigrantskom agendom, Federicin zemljak Matteo Salvini kao talijanski ministar unutarnjih poslova gotovo je upokojio 'Sophiju' zatvorivši vrata Italije ilegalnim migrantima s brodova. No čim je političkim manevrom sâm sebe izbacio iz vlade i poslao u oporbu, jesenas je 'Sophia' ponovno živnula. A prošli je vikend dobila novi poticaj u Berlinu, na 'ad hoc' sazvanoj mirovnoj konferenciji o Libiji na kojoj su se europske države kojih se najviše tiče migrantski val iz Libije (Njemačka, Francuska, Italija, Malta) dogovorile (bez supotpisa zaraćenih strana!) da će u Libiji biti primirje. Dan poslije vanjskopolitički ministri EU u Bruxellesu su odmah najavili – revitaliziranu 'Sophiju'.

Za razumijevanje oživljene 'Sophije' važno je imati na umu dva detalja. Odmah je zatražena šira europska suradnja u prihvatu ilegalnih migranata koje spasi 'Sophia', što sigurno neće proći glatko među državama članicama EU. I drugo, usporedno s tim berlinskim mirovnim procesom Rusija i Turska u nedjelju su objavile primirje u Libiji. I tako su poslale poruku EU tko zapravo drži ključeve europske sigurnosti na afričkom Mediteranu.

I dok su vanjskopolitički ministri revitalizirali 'Sophiju', malo dalje, u Europskom parlamentu, ministar Božinović bio je pod baražnom vatrom progresivnih opcija iz parlamentarnog Odbora za građanske slobode. Tema poznata: postupanje hrvatske policije prema migrantima koji ilegalno pokušavaju prijeći hrvatsku granicu. Optužbe su također već poznate: pokazivane su mu fotografije prebijenih migranata, migranata koje su navodno ugrizli policijski psi, svjedočenja o uporabi elektrošokera.

Uz također poznatu klasičnu obranu (obveze zaštite europskih granica, policijski psi imaju brnjice, hrvatska policija ne koristi se elektrošokerima) valja imati na umu dva detalja koja je Božinović napomenuo u svojoj obrani. Prvo: stotine tisuća, pa i milijuni, migranata žele ilegalno ući u EU, a EU nema dogovor što želi i što s njima. I drugo: sve su te fotografije snimljene na teritoriju drugih država, BiH ili Srbije, u kojima se okupljaju migranti i zatim ilegalno pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Takav odgovor sugerira postojanje svojevrsnoga specijalnog rata susjedâ protiv Hrvatske preko ilegalnih migranata. A tko su glavni politički pokrovitelji Srba i Bošnjaka? Opet Rusija i Turska.

Na prvoj liniji balkanske rute

I tu dolazimo do one zajedničke točke između Božinovića i 'Sophije', a ona se zove – europska sigurnost. Dvije glavne migrantske rute prema EU, balkansku i libijsku, kontroliraju države kojima je politički cilj destabilizirati Europu. Hrvatska je na prvoj liniji balkanske rute, a s druge su strane države Srbija i BiH koje ju destabiliziraju migrantskim pritiskom.

Europska unija u potpunom je političkom i sigurnosnom rastrojstvu i sasvim je očito ne samo da nema nikakav odgovor na migrantsku krizu nego da ga ovako institucionalno i politički ustrojena i ne može imati. Hrvatska je u takvom položaju da je mogu lako ucjenjivati ​– i EU saveznici i balkanski susjedi. Područja uz hrvatsku granicu s BiH i Srbijom ubrzano se prazne od stanovništva, ali prazni se i Hercegovina, zbog čega Dalmacija gubi strateško zaleđe. A u vrhu države nadmeću se tko je veći Franjo. A nigdje Franje.

26. travanj 2024 12:19