Komentari
StoryEditor

Višnja Starešina o izborima: Plenković sada uistinu može raditi što hoće

06. Srpanj 2020.
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Andrej Plenković, kao uvjerljivi pobjednik izbora, sada uistinu može raditi što hoće, i kada je riječ o upravljanju HDZ-om i kada je riječ o upravljanju budućom vladom. Sve kadrovske odluke bit će njegove odluke, ali i njegova odgovornost. Način sastavljanja vlade i izbor ministara i suradnika bit će njegov prvi ogledni test iz te nove, ojačane pozicije. 

Izborni fijasko Davora Bernardića prinudit ce SDP na žurne promjene, ne samo personalne u vodstvu partije, već i promjene u sadržaju, ako se želi održati u političkoj areni.

Sabor će biti zanimljiviji, rasprave i polemike vjerojatno kompetentnije, intelektualno snažnije, zahvaljujući prije svega platformi Možemo na ljevici i obnovljenom Mostu na desnici. Domovinski pokret će se vjerojatno raspasti nakon što nešto izabranih zastupnika prijeđe Plenkoviću. Neke stranke pokreta nastavit će egzistirati kao arhaična i Plenkoviću zapravo bezopasna, čak dobrodošla pravaška desnica.

A agencije za ispitivanje javnog mnijenja zaista bi trebale ozbiljno istražiti uzrok supstancijalnih pogreški u prognozama prema kojima je uvjerljivi gubitnik izbora Davor Bernardić bio - relativni pobjednik.

17. travanj 2024 18:20