Komentari
StoryEditor

Vjeran Vrbanec: Potaknuli smo 11 milijardi kuna investicija u više od 5000 projekata

11. Siječanj 2020.
Vjeran Vrbanec, HAMAG BICROfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Vjeran Vrbanec
[email protected]
Naše perjanice su tvrtke Rimac Automobili, Microblink, neurokirurški roboti RONNA i NERO, personalizirani biološki test Glycan Age...

U dvadeset pet godina postojanja Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) profilirala se u ključnu vladinu Agenciju za poticanje mikro, malog i srednjeg poduzetništva putem programa financiranja bespovratnim potporama, jamstvima i zajmovima uz najpovoljnije kamatne stope na tržištu, kao i programima poticanja istraživanja, razvoja i inovacija. Putem različitih programa i usluga financirali smo projekte iz gotovo svih djelatnosti u gotovo svim fazama rasta malih tvrtki. Upravo široki spektar programa i usluga koje agencija pruža korisnicima u svim fazama poslovanja čini HAMAG-BICRO svojevrsnom 'pametnom tvornicom'. Samo u protekle tri godine, različitim programima poticanja poduzetništva potaknuli smo ukupno 11 milijardi kuna investicija u više od pet tisuća poduzetničkih projekata, čime je stvoren preduvjet za otvaranje više od 16 tisuća novih radnih mjesta.

Potpora inovativnima

Ovom godinom završavamo četvrt stoljeća svoga poslovanja, isto tako uskoro završavamo financijsko razdoblje 2014. – 2020. te ulazimo u novo 2021. – 2027. Sudeći prema rezultatima koji se odnose na protekle tri godine, slobodan sam najaviti da ćemo u idućem razdoblju ostvariti još veće rezultate. Razlog mom optimizmu krije se i u novom programskom razdoblju, u kojem je plan dodatno povećanje ulaganja sredstava Strukturnih fondova u istraživanje, razvoj i inovacije, odnosno ulagački prioriteti EU usmjereni su na inovacije, digitalizaciju, gospodarsku preobrazbu i potpore malim i srednjim poduzećima – skupnog naziva 'pametnija Europa'. Navedene teme predstavljaju prioritetno područje na temelju kojih HAMAG-BICRO, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, kreira programe za iduće razdoblje. Trenutačno se u Hrvatskoj u području inovacija odvija niz aktivnosti i mjera koje se koordiniraju na najvišoj razini putem Nacionalnoga inovacijskog vijeća i Inovacijskog vijeća za industriju.

Izazovi 2020.

1. Ostati i dalje prva adresa za sve mikro, male i srednje poduzetnike, pružajući im potporu u svim fazama njihova poslovnoga rasta.
2. Biti još kvalitetnija potpora malim tvrtkama, otklanjajući sve utege i slabosti koje stoje na putu prema realizaciji Hrvatske kao zemlje punog inovacijskog potencijala.

Dok HAMAG-BICRO, u suradnji s resornim ministarstvima, intenzivno podupire inovacijski ekosustav provodeći programe potpore inovativnom poduzetništvu već više od 10 godina. Primjerice, samo od 2016. različitim programima istraživanja, razvoja i inovacija potaknuli smo 1,8 milijardi kuna investicija provodeći 470 projekta, za koje je osigurana milijarda kuna nepovratnih sredstava. Isto tako, HAMAG-BICRO operativno i stručno na razini inovacijskog sustava, a u svrhu kreiranja inovacijske politike, podržava i koordinira praćenje provedbenih instrumenata Strategije pametne specijalizacije za razdoblje 2016. – 2020. (S3) unutar koje je osigurano 7,5 milijardi kuna nepovratnih sredstava. Ovo su samo neki od pokazatelja Vladina sustavnog i strateškog postavljanja inovativnosti kao prioritetnog područja za rast i konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

Decentralizacija projekata

Uzimajući u obzir sve natječaje i programe koje potičemo, mogu slobodno reći kako je Vlada potaknula mikro, male i srednje poduzetnike europskim novcem da se odvaže i ulože sredstva u nove kapacitete te počnu proizvoditi više. Potaknula ih je da dosegnu standarde zapadnih razvijenih tržišta, a potom da inoviraju i proizvode plasiraju na međunarodna tržišta. Na kraju se stvara savršen ciklus stvaranja dodane vrijednosti za državu, otvaranje novih radnih mjesta te na kraju rast BDP-a. Udio MSP-ova u BDP-u te njegov rast u posljednjim kvartalima relevantni su pokazatelji kako, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a odnedavno i s Ministarstvom poljoprivrede, zaista potičemo razvoj gospodarstva.

Isto tako, s ciljem ravnomjernijeg razvoja svih regija, u rujnu smo, putem projekta BOND, počeli decentralizaciju. Krenuli smo od najsjevernije – Međimurske županije, koja bilježi vrlo dobre rezultate u povlačenju europskih sredstava, nastavili smo sa Slavonijom kako bismo omogućili jednak pristup svima onima koji nas trebaju, a u idućem razdoblju planiramo otvaranje ispostava i u drugim dijelovima Hrvatske. 

 

23. travanj 2024 11:32