Komentari
StoryEditor

Zašto HDZ (ne) uvodi internetsko glasovanje

17. Studeni 2019.

Prije točno godinu dana Saborski odbor za Hrvate izvan Hrvatske u jednom je dokumentu zatražio da se dijaspori omogući dopunsko i elektroničko glasovanje na izborima te povećanje kvote, koja je sad limitirana na tri zastupnika.

Naravno, podtekst tog prijedloga porast je utjecaja Hrvata iz BiH na odlučivanje u Saboru, što bi zapravo ojačalo poziciju HDZ-a kao najjačega političkog predstavnika dijaspore. Pa, kako to da je ta inicijativa spremljena pod tepih? Ovog utorka dobili smo objašnjenje – od Eurostata.

Lani su, naime, doznake iz inozemstva u Hrvatsku porasle s milijardu eura na čak 1,74 milijarde. A novi iseljenici, koji su zaslužni za taj porast, nikako nisu glasači HDZ-a, nego pretežno bjegunci pred HDZ-ovom politikom. Zato bi druge stranke mogle razmisliti o jačanju svojih podružnica u inozemstvu.

Tko zna, možda će za desetak ili dvadesetak godina SDP napokon opet pobijediti na parlamentarnim izborima, i to upravo na krilima nove dijaspore? A što se elektroničkoga glasovanja tiče, apsolutno sam za to – ali za sve birače, a ne samo za dijasporu.

20. travanj 2024 04:28