Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ivan Čulo: U rast plaća radnika ulažemo 30 milijuna eura

12. Rujan 2023.
Ivan Čulo

Iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava, poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju. Osim toga, rat u Ukrajini i dalje traje, što je najgore, ne nazire se kraj, pa ne možemo biti sigurni hoće li izazvati i dodatne poremećaje na svjetskom tržištu.

U punom smo jeku s pripremama najveće Liderove konferencije Dan velikih planova koja se održava 15. godinu za redom, a ove će se godine održati 27. rujna u zagrebačkom hotelu Westin.

I ove godine na pozornici očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Zanimljivih govornika i ostalih sudionika bit će mnogo, a svakako je da jedan od njih i predsjednik Uprave HP - Hrvatske pošte Ivan Čulo. Ta je kompanija krenula u veći investicijski ciklus usvajajući plan razvoja do 2030., iako postoje prepreke  - pronaći radnu snagu. Čulo nam priča kako je Uprava te kompanije u suradnji sa sindikatima dogovorila povećanje plaće od 25 posto za sve radnike kako bi ih zadržali, ali i privukli nove. Veli da je tržište rada ključni izazov ne samo HP – Hrvatske pošte, nego i svih poslodavaca na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. Pronaći radnu snagu i suočavati se s njezinom fluktuacijom jednako utječu na sve poslodavce. Upravo su zbog toga, kaže Čulo, u Hrvatskoj pošti svjesni kako stabilnost poštanskog sustava ovisi o poštarima, vozačima i radnicima u sortirnici i na šalteru te smatraju kako je jedini pravi odgovor na izazove tržišta rada poboljšanje materijalnih prava radnika. ‘To je godišnje ulaganja u naše radnike u iznosu od 30 milijuna eura‘, kaže Čulo i dodaje: ‘Također, prošle je godine plaća operativnih radnika već povećana 20 posto. Varijabilni dio plaće koji ovisi o učinkovitosti radnika na terenu uveden je prije par godina i pokazao se dobrim modelom nagrađivanja najboljih radnika. Već smo primijetili pozitivne efekte odluka o povećanju plaća, a i dalje nastavljamo pratiti situaciju na tržištu kako bismo što brže i bolje odgovorili na izazove‘, kaže Čulo.

Pitamo ga očekuje li stabilizaciju nabavnih cijena i dobavnih lanaca te utjecaj pada stope inflacije na poslovanje kompanije u idućoj godini, veli da je inflacija globalni trend s kojim se, naglašava, uspješno nose u HP – Hrvatskoj pošti, jer su tijekom ove godine rashode zadržali na stabilnoj razini. Ipak, očekuje stabilizaciju cijena, koja će sigurno pozitivno utjecati na poslovanje kompanije.

S Čulom smo razgovarali i o prihodima kompanije te o drugim prioritetima koje imaju u njoj. U nastavku objavljujemo i druge odgovore predsjednika Uprave HP – Hrvatske pošte.

Osim stabilizacije cijena očekujete li stope rasta prihoda u ovoj i idućoj godini i o čemu će to najviše ovisiti?

- Paketno tržište već je godinama u uzletu, a Hrvatska pošta s povećanjem broja paketa od 30 posto raste i brže od tržišta, što znači da smo prepoznati kao pouzdan partner brojnih domaćih i stranih e-trgovaca. Svi pokazatelji upućuju na to kako ima još puno prostora za rast. Tržište e-trgovine je još uvijek manje razvijeno u odnosu na zapadnu Europu, a kako raste BPD tako raste i kupovna moć stanovništva, što generira dodatni rast e-trgovine, odnosno količina paketa. Taj trend će se nastaviti i mi ga dočekujemo spremni, jer smo već proveli najveći dio investicijskog ciklusa ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura. Paketno tržište naša je budućnost.

 

Koji su prioriteti HP – Hrvatske pošte i koji će projekti obilježiti ovu i iduću godinu?

- Ove godine donijeli smo novu strategiju Hrvatske pošte s pogledom na 2030. Imamo značajne projekte u visokoj fazi realizacije koje ćemo u neredne dvije godine i završiti. Priliku svakako vidimo i u dodatnom razvoju logističkih usluga. U narednom razdoblju dodatno ćemo digitalizirati i dio fizičkih usluga koje pružamo, poput računa i obavijesti tvrtki i institucija. Imamo vlastito certificirano rješenje za digitalnu dostavu preporučenih pošiljaka - eDelivery, koje nam omogućava slanje preporuka u digitalnom obliku s istim pravnim učinkom fizičke dostave. Uz to nastavljamo s provedbom zelene tranzicije i s transformacijom u tvrtku usmjerenu korisnicima i njihovim potrebama.

U HP – Hrvatskoj pošti su definirali ciljeve, ali se i uhvatili u koštac s problemom s kojim se suočavaju svi poslodavci, ne samo kod nas, nego i u svijetu – angažman, ali i zadržavanje radne snage. O svim tim iskustvima i planovima sudionici 15. Dana velikih planova koji će se održati 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb imat će priliku čuti od prvog čovjeka te državne kompanije. Zato ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje jer gosti koji su najavljeni svakako će imati što za reći. Više informacija možete pronaći na poveznici.

25. travanj 2024 13:10