Konferencije i edukacije
StoryEditor

Otvoren Liderov 14. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika

23. Studeni 2022.
Željko Turk, gradonačelnik grada Zaprešićafoto Ratko Mavar

U organizaciji poslovnog tjednika Lider, u Falkensteiner Punta Skala Resortu u Zadru, večeras je otvoren 14. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati. Obraćajući se prisutnima Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, naglasio je da je ovo jedan od najdražih susreta koji Lider organizira u suradnji s Udrugom gradova.

- Drago nam je da se ostvaruje naša osnovna ideja – da na jednom mjestu na 48 sati okupimo poduzetnike koji imaju proizvode i usluge koje nude gradovima i ostalim jedinicama lokalne samouprave, a jednako tako da se i gradonačelnici na jednom mjestu mogu družiti s poduzetnicima i vidjeti što je to novo u digitalnoj revoluciji. Dolaze novi proizvodi i usluge koji mogu zadovoljavati ono zbog čega jedinice i postoje, a to je interes građana – rekao je Šajatović te pozvao gradonačelnike da budu široke ruke i pomognu  gospodarstvo da poduzetnici sljedeću godinu, koja će biti teška, prežive uz dobru likvidnost.  

Predsjednik Udruge gradova u RH, Željko Turk, rekao je da vrijeme nikad nije bilo izazovnije jer je s jedne strane svjetska kriza, a s druge izazov Hrvatske u novoj europskoj omotnici s projektima koji se nude. 

- Pred nama je da učinimo maksimalno što možemo kako bismo zajedništvom došli do boljeg života svih nas – rekao je Turk.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić rekao je da konferencija 48 sati daje novu dimenziju suradnji gradova.

- Spajanjem s poduzetnicima Lider je našemu druženju dao novu dimenziju. Svi smo tu s jednim ciljem, a to je omogućiti građanima efikasniju i kvalitetniju upravu, stabilno poslovno okruženje te ne koncu pravednije društvo – rekao je Dukić.

Podršku Liderovoj konferenciji pružio je i Božidar Longin, župan Zadarske župnije, te istaknuo da je kvalitetna povezanost općina i gradova ključna za razvoj gospodarstva stoga treba stvoriti dobro okruženje koje će privući nova ulaganja što su u Zadru i učinili.

– Zadarska županiji bilježi trenutačno rast svih gospodarskih aktivnosti, bilježimo rekordnu zaposlenost koja konstantno raste. Uz turizam, našu glavnu gospodarsku granu, tu je i ribarstvo, ali najveće investicije trenutačno su obnovljene izvore energije – rekao je Longin. Istaknuo je da Zadarska županija daje velike potpore poduzetnicima. Osim toga, u toj su županiji u protekle dvije godine uz pomoć sredstava iz europskih fondova, ali i nacionalnih sredstava, izgradili čak tri objekta poslovne infrastrukture: Centar za kreativnu industriju u Zadru, Poduzetnički inkubator u Biogradu i Centar za razvoj i edukaciju u Poličniku, a u tijeku je i gradnja novoga poduzetničkoga inkubatora u Zadru.

O konceptu digitalizacije grada Zadra govorio je Alan Kociper, direktor Inovatinog Zadra. Taj projekt provodi se već deset godina kroz digitalizaciju gradske uprave, trgovačkih društava i ustanova. Grad Zadar osnovao je i vlastitu tvrtku koja se bavi informatičkim tehnologijama i digitalizacijom grada s ciljem da Zadar postane virtualni grad u što gradska vlast ulaže desetke milijuna kuna.

 

27. travanj 2024 04:30