Konferencije i edukacije
StoryEditor

Sanja Pušec Mukavec (Radin print): Stabilizacija cijena energije doprinijela je smanjenju cijene papira

29. Lipanj 2023.
Sanja Pušecfoto Ratko Mavar
Anketa među članovima Liderovog Kluba izvoznika (12.)

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu‘ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Danas objavljujemo odgovore Sanje Pušec Mukavec, direktorice Radin printa:

Prošla je godina bila izazovna za prerađivačku industriju,uključujući i tiskarsku industriju, zbog poremećaja u dobavnim lancima. Proizvodnja papira zahtjeva veliku količinu energije, što je uzrokovalo značajan rast cijena papira, 70 do 100 posto. Također, dostupna količina papira na tržištu bila je manja od potražnje, što je otežalo nabavu.

Rast cijena energije imao je, dodatno, značajan utjecaj i na cijenu usluge tiska. Sve navedeno dovelo je do velikog povećanja cijena tiskanih proizvoda. Kao posljedica toga, potražnja za tiskanim proizvodima i njihov volumen su se smanjili. Posebno je izraženo smanjenje količina na tržištu bilo vidljivo u prva dva mjeseca ove godine, a manja i manje snažna tržišta su bila najviše pogođena, što je dovelo do gašenja nekih izdanja.

Početkom ove godine stabilizacija cijena energije doprinijela je smanjenju cijene papira, što je olakšalo oporavak  volumena tiskarskih proizvoda. Mi već 25 godina poslujemo na izvoznim tržištima, posebno na austrijskom tržištu, koje nam je najznačajnije. Potreba za optimizacijom troškova otvorila nam je priliku kod nekih novih izvoznih klijenata.

Smanjenje volumena tržišta rješavamo unutarnjim prilagodbama i dodatnom automatizacijom, s ciljem povećanja produktivnosti. Subvencija za energiju koju smo dobili, pomogla nam je približiti se  cijenama naše europske konkurencije. Trenutačno je konkurentnost, produktivnost i profitabilnost ovisna o realnoj, konkurentnoj cijeni energije.

Više o izvozu, novim trendovima i izazovima saznajte u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

29. travanj 2024 21:18